Nieuwsoverzicht

Resultaat 1 - 20 van 1247 resultaten
 • studenten SSH& bonus

  Clustering van internationale studenten is groter probleem dan toename

  Tot een paar jaar geleden zette de Nederlandse regering vol in op het aantrekken van meer internationale studenten. Nu is die houding compleet omgeslagen. Socioloog Tijmen Weber onderzocht de migratiepatronen van deze groep studenten.

 • Esther Papier portret

  Esther Papies benoemd tot hoogleraar Enduring Behaviour Change for Sustainability

  Esther Papies is per 1 juni 2024 benoemd tot hoogleraar Enduring Behaviour Change for Sustainability aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

 • Universitair docent Bernard van Gastel en projectleider van het PEP-team Joep Bos-Coenraad

  De 5 focusgebieden van NOLAI

  Bij NOLAI ontwikkelen we nieuwe kennis in onze zogenaamde vijfhoek: vijf focusgebieden die kennis delen vanuit verschillende disciplines. Zo onderzoeken we samen de ethische, sociale en maatschappelijke gevolgen van AI in het onderwijs.

 • Vrouw met kop koffie en smartphone

  Moslima’s kampen met discriminatie op de arbeidsmarkt

  Discriminatie op de arbeidsmarkt is voor veel moslima’s aan de orde van de dag. Dit blijkt uit onderzoek dat wetenschappers van de Radboud Universiteit deden in opdracht van de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 • Radboud universiteit huistijl beeld

  Ontwikkelingen demonstraties op de campus

  In dit actuele overzicht vind je de laatste ontwikkelingen rondom de demonstraties op de campus van de Radboud Universiteit. De laatste update staat bovenaan.

 • Fontein op de campus

  Radboud Universiteit doet onderzoek naar financiële beloning

  Gelijke beloning is een belangrijk thema dat aansluit bij de missie van de universiteit. Daarom doet de Radboud Universiteit regelmatig onderzoek naar financiële beloning en wil zij transparantie hierover bevorderen.

 • ERC grant

  Drie extra ERC Advanced Grants voor Radboud-onderzoekers

  Onderzoekers Andrei Kirilyuk (Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica), Ronald van Rij (Radboudumc) en Nico Sommerdijk (Radboudumc) ontvangen alsnog een Advanced Grant van de European Research Council (ERC) om hun onderzoek uit te bouwen.

 • Students on campus

  Jaarverslag 2023: Van betekenis

  Het Jaarverslag 2023 van de Radboud Universiteit is verschenen. Uiteraard bevat het alle relevante feiten, cijfers en de jaarrekening, maar het schenkt ook aandacht aan onderzoek, onderwijs en aan het welbevinden van studenten en medewerkers.

 • Radboud universiteit huistijl beeld

  Statement rondom aangekondigde lezing maandag 10 juni 2024

  Situating Palestine heeft Mohammed Khatib uitgenodigd om te spreken op de campus op 10 juni. In de context van brede onrust op dit moment is dit aanleiding om de bijeenkomst niet binnen de muren van de universiteitsgebouwen te laten plaatsvinden.

 • Radboud universiteit huistijl beeld

  Burgemeester wijst plek aan voor demonstreren op de campus Radboud Universiteit

  Gaza/pro-Palestina-demonstraties op de campus van de Radboud Universiteit mogen alléén nog plaatsvinden op een door de burgemeester aangewezen plek, naast het Elinor Ostromgebouw, op locatie P7a.

 • Boeken

  Papiaments moet structureel onderdeel worden van leesonderwijs op ABC-eilanden

  Melissa van der Elst-Koeiman onderzocht de tweetalige leesontwikkeling van kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs op de eilanden. ‘Het is belangrijk om Papiaments te gebruiken in het basisonderwijs om lezen te leren.’

 • Annabelle Dufourcq

  Annabelle Dufourcq benoemd tot hoogleraar filosofische antropologie

  Annabelle Dufourcq is per 1 juni benoemd tot hoogleraar filosofische antropologie aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit.

 • Een neutronenster met twee lichtbakens

  Gekke neutronenster zit in bijzonder stersysteem

  Een pulsar waarvan het gedrag niet goed te verklaren was, blijkt in een bijzonder dubbelsysteem – een systeem waar twee sterren om elkaar draaien – te zitten. Dat ontdekte Emma van der Wateren, die op 10 juni aan de Radboud Universiteit promoveert.

 • Thomas van Acquinogebouw na bezetting

  Bezetting en vernieling TvA 1 en ontruiming tentenkamp

  Gisteren aan het eind van de middag hebben actievoerders Thomas van Aquinostraat 1 bezet.

 • pionnen

  Hoelang blijft de Afrikaanse bevolking doorgroeien?

  Nieuw onderzoek door Jeroen Smits van de Radboud Universiteit en Lamar Crombach van de ETH Zürich laat zien dat de bevolkingsgroei in Afrika toch sneller zou kunnen gaan afnemen dan de VN nu inschat.

 • Microplastics zijn overal, reden voor wanhoop?

  Duurzaam plastic is niet de oplossing, waarschuwen onderzoekers

  Met de honderden miljoenen tonnen plastic die jaarlijks worden geproduceerd en gebruikt, is het geen verrassing dat we op zoek zijn naar alternatieven. Toch zijn de zogenaamde ‘duurzame kunststoffen’ nog geen gouden greep, waarschuwen onderzoekers.

 • Politie te paard

  Politie staat steeds verder van de mensen af

  Sinds de jaren ‘60 streeft de politie in Nederland ernaar goed in contact te staan met de bevolking. Toch staat ze steeds verder van de mensen af, constateert onderzoeker Ivo van Duijneveldt in zijn proefschrift.

 • Campussessie zomer

  Projectplan Prevent-Care-Cure in de startblokken

  In december 2023 heeft het college van bestuur een plan van aanpak sociale veiligheid gepresenteerd: ‘Prevent - Care - Cure’. We hebben dit plan van aanpak nu uitgewerkt in een projectplan, dat we komende twee jaar gaan uitvoeren.

 • Iris Hendrickx - Foto Ted van Aanholt

  'De grote vraag is natuurlijk: zijn chatbots in staat om te communiceren als professionele zorgverleners?'

  AI-onderzoeker Iris Hendrickx is op woensdag 5 juni één van de sprekers tijdens de Radboud AI Meetup. Tijd voor een vragenrondje over het thema van de bijeenkomst: Lange Language Models (LLM).

 • Nacht van de Ruimte Instagram

  Zon centraal tijdens De Nacht van de Ruimte

  De zon geeft warmte, licht en energie. Op 20 juni, de langste dag van het jaar, brengt de Nacht van de Ruimte een ode aan de zon. Experts gaan in gesprek over nieuw satelliet-onderzoek, zonne-ontwerp in kleding, kernfusie en zonne-energie.