Difficult Steps met een schoen en een bloem erin.
Difficult Steps met een schoen en een bloem erin.

Oproep van Marieke van Houte: adopteer een paar schoenen

Onderzoeker Marieke van Houte nodigt mensen uit om een paar kinderschoenen van het project ‘’lege schoenen, moeilijke stappen’’ deze zomer te ‘adopteren’. Marieke: ‘’Met name wandelaars van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesters worden uitgenodigd een paar schoenen mee te nemen op hun tocht en daarbij stil te staan bij de levens die niet ten volle geleefd zijn.’’

“Als onderzoeker houd ik me bezig met co-creatieve methoden als manier om te relateren aan moeilijke en gepolariseerde onderwerpen. Tijdens de studentenprotesten bedachten enkele studenten en ik een interventie genaamd “lege schoenen: moeilijke stappen” *. We nodigden mensen uit om een paar kinderschoenen in een groeiende rij te plaatsen, en daarmee een kind te representeren dat niet de kans heeft gekregen om op te groeien. Deze interventie maakte een grote indruk op mensen, die ieder op hun eigen manier een moment pakten om met hun hart en lichaam te relateren aan het geweld en onze rol daarin. Nu de zomer eraan komt, nodigen we mensen uit om een paar schoenen te adopteren. Met name wandelaars van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesters worden uitgenodigd om een paar schoentjes mee te nemen op hun tocht en zichtbaar te dragen. Daarmee blijven de schoenen ook tijdens de zomer uitnodigen om stil te staan bij de levens die niet ten volle geleefd zijn.”

De schoenen kun je ophalen op het grasveld tegenover de fietsenstalling van het Maria Montessorigebouw. Voor Vierdaagselopers liggen extra kleine schoentjes klaar, inclusief een gratis karabijnhaakje om te bevestigen. Mail daarvoor naar difficultsteps [at] gmail.com, of kom naar het kantoor van Marieke, kamer MM 2.018.

*Difficult Steps is een initiatief van Amber van den Heuvel, Natascha Köcher, Selin Soycengiz en Marieke van Houte, in samenwerking met verschillende medewerkers en studenten.

Vragen of zorgen

Heb je vragen of zorgen die je wilt delen of heb je andere hulp nodig? Ga dan in gesprek met collega’s of je leidinggevenden. Ook kun je in gesprek met een vertrouwenspersoon of met een campuspsycholoog. Ook voor studenten zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar.

Contactinformatie