Aan het begin van het collegejaar zijn er vaak pogingen om (internationale) medewerkers en studenten telefonisch op te lichten. De oplichter doet zich bijvoorbeeld voor als iemand van de overheid, justitie of een bank. Ze beschikken al over een aantal van je persoonlijke gegevens en komen geloofwaardig over. Je blijkt een boete te hebben of ze willen je juist ‘helpen’ om je geld veilig te stellen. Dit overkwam vorig jaar ook een Radboud student. En hij is zeker niet de enige.
Besef dat een overheidsinstantie, bank, etc je nooit telefonisch benaderd. Wees alert en maak nooit zomaar geld over en deel geen persoonsgegevens!
Bij twijfel: hang op!
Hoe bescherm je jezelf:
- Houd je wachtwoorden geheim.
- Kies verschillende wachtwoorden. 3. Zet daar waar mogelijk 2-staps authenticatie aan. Dit kan ook voor WhatsApp.
- Bel nooit terug naar onbekende buitenlandse nummers.
- Controleer betaalverzoeken op echtheid.
- Stuur geen activatiecodes door.
Ben je opgelicht?
Bel je bank en meld het bij de politie.
Gaat het om je werktelefoon of log je op de privételefoon ook in voor je werk of studie? Meld het dan ook bij de ICT Helpdesk 024- 36 22222.
Welke vormen van telefonische oplichting zijn er?
- WhatsApp fraude; iemand doet zich voor als een bekende en geeft aan snel geld nodig te hebben. Tip: Ben alert en geef nooit betaalgegevens, je pincode en installeer nooit software op verzoek van een onbekende op je telefoon of computer.
- WhatsApp hack; een crimineel heeft toegang tot je WhatsApp profiel en stuurt vanuit jouw naam berichtjes. Tip: stel tweestapsverificatie in op Whatsapp.
- Terugbelfraude (wangiri); iemand belt je nummer en hangt meteen op in de hoop dat je terugbelt. Zonder dat je het doorhebt bel je naar een duur servicenummer. Tip: Bel onbekende (buitenlandse) nummer nooit terug.
- Simswapfraude; zonder dat je het doorhebt heeft een crimineel je telefoonnummer bij je provider over laten zetten op een andere simkaart. Iemand anders kan dan op jouw kosten bellen, maar zelf kun je geen verbinding meer maken met je mobiele netwerk. Ook kan de crimineel SMSjes die voor jou bestemd zijn ontvangen, bijvoorbeeld authenticatie SMSjes om in te loggen of om een betaling goed te keuren. Tip: kies bij voorkeur voor 2-staps authenticatie via een app in plaats van via SMS.
- Telefonische spoofing; Een crimineel doet zich voor als een bedrijf en probeert je telefonisch, per e-mail of per sms over te halen persoonlijke gegevens te delen of geld over te maken. Tip: Neem altijd zelf contact op met het betreffende bedrijf om erachter te komen of het verzoek echt van hen afkomstig is.
- International sms-fraude; je telefoon stuurt zonder dat je het doorhebt sms’jes naar het buitenland waardoor jij een hoge rekening krijgt. Dit gebeurt door een malafide app. Tip: bij veel providers kun je een plafond instellen voor je kosten