Peter Schwabe hoogleraar Cryptographic Engineering

Cryptoloog Peter Schwabe is met ingang van 1 mei 2020 benoemd tot hoogleraar Cryptographic Engineering aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Peter Schwabe is deskundig op het gebied van de toegepaste cryptografie en de ontwikkeling van versleutelingssystemen. Hij werkt onder meer aan een nieuwe standaard in de internetbeveiliging.

Peter Schwabe (1981, Siegburg,  Duitsland) studeerde computer science aan de RWTH Aachen University en behaalde daarna in 2006 - met het predicaat ‘excellent’ - zijn German Diplom op het gebied van computer science met een opdracht op het gebied van de cryptografie.

Hij startte zijn promotieonderzoek aan de RWTH en zette dat voort aan de TU Eindhoven, waar hij in 2011 cum laude promoveerde op een dissertatie over Hoge snelheid cryptografie en cryptanalyse.

Schwabe vertrok voor twee jaar als postdoctoraal onderzoeker naar de Academia Sinica Taiwan, en de National Taiwan University, waar hij werkte op het high-speed crypto lab.

Digital Security Group

Sinds 2013 is Schwabe als onderzoeker verbonden aan het Institute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit, waar hij sinds 2019 de Digital Security Group leidt. Voor zijn werk kreeg hij onder meer de Internet Defense Prize van USENIX  en Facebook (2016), de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek (2017) en een Starting Grant van de European Research Council (2018).

Postquantumcryptografie

Natuurkundigen werken op dit moment hard aan het bouwen van een quantumcomputer. Deze computers zijn vele malen sneller bij de uitvoering van sommige specifieke taken en zullen in staat zijn dwars door de huidige beveiligingssystemen heen te breken. De komende jaren probeert Peter Schwabe de bouwstenen te leggen voor een nieuwe generatie van internetbeveiliging: de postquantumcryptografie.

Meer weten? Neem contact op met

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.