Pim Haselager benoemd tot hoogleraar Maatschappelijke implicaties van Kunstmatige Intelligentie

Per 1 september is Pim Haselager benoemd tot hoogleraar Maatschappelijke implicaties van Kunstmatige Intelligentie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij is tevens verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Pim Haselager benoemd tot hoogleraar Maatschappelijke implicaties van Kunstmatige Intelligentie
‘Mijn onderzoek zal zich richten op een verantwoorde interdisciplinaire ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschap,’ zegt Haselager. ‘Een verantwoorde inzet van AI en cognitieve neurowetenschap vraagt om een constructieve ethiek die er vroeg bij moet zijn. Ook in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase van technologie kunnen maatschappelijke verwachtingen en zorgen een belangrijke rol spelen.’

‘Onderwerpen als mens-robot interactie, beslissingsondersteunende machines, chatbots, en directe communicatie tussen brein en computer vragen om maatschappelijke discussie over de ontwikkeling en het gebruik van technologie. Mede daarom wil ik me ook inzetten voor het versterken van bruggen tussen AI, cognitieve neurowetenschap, filosofie en psychologie, en de maatschappij.

Over Pim Haselager

Pim Haselager (Haarlem, 1960) behaalde zowel een MA in Psychologie aan de Vrije Universiteit als een MA in Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 promoveerde hij cum laude aan de Vrije Universiteit, met een proefschrift getiteld ‘The right frame of mind: cognitive science, folk psychology and the frame problem’.

Sindsdien is hij aan de Radboud Universiteit verbonden, de laatste jaren als universitair hoofddocent op het gebied van de Filosofie van Artificial Intelligence & Cognitive Neuroscience. Van 2013 tot 2016 was hij vice-voorzitter van de adviesraad voor wetenschappelijke integriteit van de Radboud Universiteit, en van 2013 tot 2018 vertrouwenspersoon voor wetenschappelijke integriteit binnen het Donders Centre for Cognition.

Daarnaast geeft hij regelmatig presentaties over zijn vakgebied: in de voorbije jaren presenteerde hij voor de Universiteit van Nederland, de Nationale AI Cursus, TEDx, en verschillende ministeries, bedrijven en andere grote organisaties. Haselager was van 2010 tot 2016 tevens vice-president van de European Association of Neuroscience and Law, en is sinds 2020 een bestuurslid van de Association for Law and Cognitive Science (LACS).

Meer weten? Neem dan contact op met:

  • Pim Haselager, pim.haselager [at] donders.ru.nl
  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl, 024 361 6000