Minister de Pous (Economische Zaken) stelt het aardgasveld te Slochteren officieel in gebruik op 25 juli 1963. Bron: NA/Anefo
Minister de Pous (Economische Zaken) stelt het aardgasveld te Slochteren officieel in gebruik op 25 juli 1963. Bron: NA/Anefo

Plenair debat gas- en mijnbouwwet

Coverfoto: Minister de Pous (Economische Zaken) stelt het aardgasveld te Slochteren officieel in gebruik op 25 juli 1963. Bron: NA/Anefo


Woensdag 6 maart debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) over de wijziging van de gas- en mijnbouwwet in verband met de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld. 

Hoe kan de regio waar de boringen plaatsvonden een nieuw perspectief geboden worden? Voor die vraag is de afgelopen tijd meer aandacht gekomen.

Werkzaamheden van de Nederlandse Gas Unie rondom de gasbel te Slochteren in 1963. Bron: NA/Anefo
Werkzaamheden van de Nederlandse Gas Unie rondom de gasbel te Slochteren in 1963. Bron: NA/Anefo

In februari 2023 presenteerde de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (PEAG) haar eindrapport Groningers boven gas waarin zij concludeerde dat de belangen van de Groningers ‘structureel genegeerd’ waren. Mede aan de basis van dit rapport lag een onderzoek van het CPG. In eendiscoursanalyse’ maakten vijf CPG-onderzoekers een analyse van de verschillende ‘vertogen’ (dominante verhalen en argumenten) die een rol speelden tijdens de geschiedenis van de gaswinning vanaf 1959. Zij richtten zich daarbij op de maatschappelijke discussie en het politiek-bestuurlijke debat. 

Zij concludeerden dat het economische discours, waarbij de opbrengst voor de staatskas en de stabiele aanvoer van gas voorop stond, lange tijd dominant is geweest. Voor de belangen van de lokale bevolking was minder oog. Na de beving bij Huizinge (2012) kwam daar enige verandering in. Na 2015 ging de gaswinning omlaag en kreeg het veiligheidsvertoog de overhand. Als gevolg van de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 rezen toch weer twijfels of de gaskraan wel helemaal dicht kon, gezien de afhankelijkheid van buitenlands (Russisch) gas. 
 

Spandoek bij het gaswinveld Slochteren op; 15-3-1980. Bron: NA/Anefo
Spandoek bij het gaswinveld Slochteren op; 15-3-1980. Bron: NA/Anefo

Met het sluiten van de gaskraan lijkt er ook langzaamaan meer ruimte te komen voor een vertoog over nieuwe perspectieven voor de regio. Eind 2018 werd al het Nationaal Programma Groningen (NPG) opgestart, een fonds voor investeringen in economische, leefbaarheids- en energieprojecten. Met het wetsvoorstel dat woensdag ter tafel ligt, zet het kabinet een nieuwe stap in het proces om de ‘ereschuld’ aan de inwoners van het aardbevingsgebied in te lossen, zo schrijft de staatssecretaris. Met een nieuw gekozen Tweede Kamer blijft het interessant te volgen hoe die ereschuld ingelost gaat worden.

Zie het rapport  en de discoursanalyse (Bijlage 1 van boek 5 van het rapport p. 1807-1860)

Volg het debat

Contactinformatie

Thema
Actualiteiten, Geschiedenis, Politiek