Ontvangers Christine Mohrmann stipendia
Ontvangers Christine Mohrmann stipendia

Promovendi Emmie Hoebens en Sofía Forchieri ontvangen Christine Mohrmann Stipendium

Promovendi Emmie Hoebens en Sofía Forchieri ontvangen op dinsdag 28 maart de Christine Mohrmann Stipendium. Deze beurs ter waarde van € 5000,- voor veelbelovende vrouwelijke promovendi kunnen zij inzetten ter verdieping van hun promotieonderzoek. De prijs stelt hen in de gelegenheid om bijvoorbeeld een periode door te brengen aan een universiteit in het buitenland of op een andere manier verdieping aan hun onderzoek te geven.

De uitreiking vindt plaats van 15.30 tot 17.15 uur in de Aula van de Radboud Universiteit en wordt voorgezeten door prof. dr. Daniël Wigboldus (voorzitter College van Bestuur van de universiteit) en gepresenteerd door prof. dr. Liedeke Plate (directeur onderzoeksinstituut RICH). De laureaten zullen ieder een korte presentatie geven van hun onderzoek en plannen voor besteding van het stipendium en de (plaatsvervangend) decanen zullen hier kort op reageren.

Emmie Hoebens

Emmie Hoebens doet sociolinguïstisch onderzoek in een Mennonitische Ooltkolonia gemeenschap in het zuiden van Mexico. Doopsgezinde navolgers van de Friese ex-pastoor Menno Simons vluchtten in de zestiende eeuw uit Nederland en kwamen vier eeuwen later (1922) aan in Mexico. Wat is de rol van hun taal (Plautdietsch) in het voortbestaan van deze religieuze gemeenschap? Uitgaande van Hymes’ Ethnography of Speaking wil Emmie bijdragen aan de kennis van de sociale functies van een heritage taal in interactie met godsdienst en onderwijs. Met het stipendium wil zij meer inzicht in deze gemeenschappen in Mexico bevorderen, in samenwerking met onderzoeksinstellingen aldaar.

Sofía Forchieri

Sofía Forchieri onderzoekt hoe hedendaagse Latijns-Amerikaanse vrouwelijke schrijvers zich feminicide voorstellen en herinneren, het doden van vrouwen vanwege hun geslacht. Het doel van haar promotieproject is om te laten zien hoe deze schrijvers, door te experimenteren met ongewone narratieve kaders en emoties, nieuwe manieren openen om gendergeweld te begrijpen en te herinneren. Met het stipendium is Sofía van plan om het Center for Memory Studies in Buenos Aires en de Alberto Hurtado University in Santiago de Chile te bezoeken om samen te werken met onderzoekers die werken aan cultureel geheugen en genderstudies.

Onderzoeksinstituten

Emmie Hoebens voert haar onderzoek uit binnen het Centre for Language Studies (CLS). Sofía Forchieri is promovendus bij het Radboud Institute for Culture and History (RICH). Het onderzoeksinstituut CLS legt zich toe op het begrijpen van taal en de manier waarop we die gebruiken. RICH richt zich op het begrijpen van de complexiteit van het verleden en heden van Europa in een veranderende wereld. Meer informatie over een van deze onderzoeksinstituten?

CLS

RICH

Andere laureaten

Naast Emmie en Sofía ontvangen negen andere veelbelovende vrouwelijke promovendi deze beurs. Dit zijn de andere prijswinnaars: Alicia Castro (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica),Carmen Schleijpen (Faculteit der Rechtsgeleerdheid), Klara Raiber (Faculteit der Sociale Wetenschappen), Nelleke Brouwer – Faculteit der Medische Wetenschappen, Nina de Boer (Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen), Michelle Jansen (Faculteit der Sociale Wetenschappen), Sabine Schootemeijer (Faculteit der Medische Wetenschappen), Sara Arts (Faculteit der Managementwetenschappen) en Xinyue Li (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica).

Het College van Bestuur van de Radboud Universiteit kent de Christine Mohrmann Stipendia (tot en met 2015: Frye stipendia) sinds 1990 jaarlijks toe aan veelbelovende vrouwelijke promovendi.

De stipendia bedragen 5.000 euro per persoon. Er worden jaarlijks maximaal 10 stipendia toegekend; twee voor de grootste faculteiten, één voor de kleinere faculteiten. De voordrachten voor de stipendia worden gedaan door het bestuur van de betreffende faculteit. Het college van decanen beoordeelt de voordrachten. De uitreiking van de Christine Mohrmann stipendia vindt jaarlijks in maart plaats, rondom de viering van de Internationale Vrouwendag.