Artist impression of a synthetic cell
Artist impression of a synthetic cell

Publicatie over filosofische aspecten van de synthetische cel

Het artikel "Understanding, virtually: How does the synthetic cell matter?", door Daphne Broeks, Tarja Knuuttila en Henk de Regt, is gepubliceerd in het tijdschrift Perspectives on Science, in een speciale editie over virtuele entiteiten in de wetenschap. Het artikel is het resultaat van Daphne's promotieonderzoek naar de filosofische aspecten van de synthetische cel.

Het artikel “Understanding, virtually: How does the synthetic cell matter?”, door Daphne Broeks, Tarja Knuuttila en Henk de Regt, is gepubliceerd in het tijdschrift Perspectives on Science, in een speciale editie over virtuele entiteiten in de wetenschap. Het artikel is het resultaat van Daphne's promotieonderzoek naar de filosofische aspecten van de synthetische cel.

Abstract: Dit artikel onderzoekt hoe wetenschappelijk begrip wordt verbeterd door virtuele entiteiten, met de focus op de synthetische cel. Door het te vergelijken met andere virtuele entiteiten en omgevingen in de wetenschap, betogen we dat de synthetische cel een virtuele dimensie heeft, doordat het functioneel vergelijkbaar is met levende cellen, hoewel het geen specifiek natuurlijk geëvolueerde cel nabootst (noch is het zo geconstrueerd). Doordat het slechts gedeeltelijk is geïmplementeerd en selectief is zoals vele andere virtuele objecten, is de synthetische cel vooral cel-achtig. Echter, er is één belangrijk verschil: het is geconstrueerd door dezelfde materialen en, tot op zekere hoogte, dezelfde soort processen te gebruiken als zijn natuurlijke tegenhangers. In tegenstelling tot virtuele realiteit, vooral die van digitale entiteiten en omgevingen, zijn de details van de implementatie wat telt voor het wetenschappelijke begrip dat wordt gegenereerd door de synthetische cel. We concluderen door te pleiten voor de nauwe verbinding tussen het virtuele en het artefactuele.

Lees het artikel

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Institute for Science in Society