Foto Nienke Peters-Scheffer
Foto Nienke Peters-Scheffer

Quick-fire questions: Nienke Peters-Scheffer

In de rubriek Quick-fire questions maken we telkens kennis met een collega uit onze faculteit. Deze keer is het de beurt aan Nienke Peters-Scheffer, duizendpoot en sinds 1 april begonnen met een extra functie: docentambassadeur.

Wie ben je, welke functie heb je binnen de faculteit en sinds wanneer? 

Ik ben Nienke Peters-Scheffer, ik werk als universitair docent bij Pedagogische Wetenschappen en als onderzoeker bij het BSI. Ik hou me met name bezig met de klinische vakken gericht op mensen met een ontwikkelingsprobleem. Verder ben ik pijlencoördinator en coördineer ik hoe de klinische vakken er binnen het onderwijs uitzien. Tot slot ben ik sinds 1 april ook begonnen als docentambassadeur. Ik werk ook in de praktijk als gedragswetenschapper bij Driestoom, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.  

Het lijkt allemaal erg veel, maar eigenlijk gaan alle functies over hetzelfde: ik vind het heel leuk om vanuit verschillende perspectieven bij te dragen aan betere zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Onderwijs en onderzoek zijn daar hele krachtig middelen in. De praktijk is erg snel, maar de onderzoekkant zorgt ervoor dat ik de tijd heb om nieuwe dingen te ontdekken. Vervolgens ga ik zoeken hoe ik dat in het onderwijs (en in de praktijk) kan gaan implementeren. Wat is effectief onderwijs? Wat is leuk onderwijs? En hoe kunnen we dat vernieuwend aanbieden? Dat is waar ik enorm benieuwd naar ben en waarom ik het docentambassadeurschap daar een mooie aanvulling op vind. Eigenlijk gaat het iedere keer over hetzelfde, alleen net vanuit een andere hoek. 

Waar kijk je het meest naar uit in je nieuwe functie? 

Ik kijk er enorm naar uit om te gaan innoveren. Ik krijg allerlei inspiratie uit het samenwerken en het samen doen. Wanneer ik op mijn klinische werk ben, zie ik waar mensen tegenaan lopen. Dat inspireert me om onderzoek naar te doen en die bevindingen pas ik vervolgens weer toe in het onderwijs. Dit versterkt elkaar de hele tijd. Hoe mooi is het dat er zo’n netwerk binnen de universiteit is en dat ik daar een schakeltje in mag zijn?! 

Waar kunnen we je vinden? / Hoe ben je bereikbaar? 

Vaak in mijn kantoor (03.019). Mensen zeggen dat ik vaak in kleurrijke kleding rondloop, dus daar kun je me aan herkennen!  

Van welke film of welk boek heb je het meest genoten? 

Wat ik zelf een heel mooi boek vind, is Far from the tree van Andrew Solomon. Hij heeft onderzocht hoe ouderschap eruitziet als je kind anders is dan jij als ouder. Dus hij heeft bijvoorbeeld ouders geïnterviewd van kinderen met downsyndroom, dove kinderen, homoseksuele kinderen, maar ook kinderen die de wet hebben overtreden. Daarnaast komt in het boek ook naar voren dat het leven anders loopt dan dat je verwacht. Ik vind het een hele mooie blik van kijken naar het leven en ik hou van verhalen over ervaringen van mensen.  

Wat staat er bovenaan jouw bucketlist? 

Niks specifieks. De mooiste dingen komen onverwachts en zitten ‘m vaker in de kleine dagelijkse momenten. Je kan wel alles plannen in het leven, maar het gaat toch zoals het gaat. Ik vind dat een lekkere manier van leven. Tuurlijk wil ik nog eens op vakantie of wellicht een boek schrijven. Als het komt, dan komt het. Maar als het niet komt, is dat ook goed. Ik ben eigenlijk wel tevreden; ik heb een fijn huis, fijne kinderen, fijne man en ik heb het naar mijn zin op mijn werk.  

Met welke hobby kan je echt volledig de tijd vergeten? 

Die heb ik niet. Mijn werk vrees ik? Dat is erg. Haha!  

Ik vind het heel fijn om met mijn gezin op vakantie te gaan en er dan ook alles uit te halen wat erin zit. We gaan vaak met z’n zessen op roadtrip en dan plan ik een route om dingen te doen die iedereen leuk vindt en waar iedereen blij van wordt. Dat vind ik heel leuk. 

Contactinformatie