Radboud levert drie nieuwe KNAW-leden

Maaike van Berkel, Teun Bousema en Jolanda de Vries zijn gekozen tot nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten van collega’s binnen en buiten de Akademie. De tweeëntwintig nieuwe Akademieleden worden op 12 september geïnstalleerd.

Maaike van Berkel, hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis

Maaike van Berkel (1970) is een van de meest vooraanstaande mediëvisten van haar generatie. Zij onderzoekt de sociale en culturele geschiedenis van het middeleeuwse Midden-Oosten, in het bijzonder machtsrelaties, bestuur en stadscultuur. Van Berkel verwierf internationaal gezag met de manier waarop zij de kloof tussen mediëvistiek van het Westen en het Midden-Oosten overbrugt. Haar meest recente onderzoeksproject is uitgesproken interdisciplinair en actueel. Het richt zich op de manieren waarop bestuurders en onderdanen in het door droogte geteisterde middeleeuwse Midden-Oosten hun onderdanen toch van voldoende water wisten te voorzien. Ook als docent zorgt Van Berkel voor een systematische integratie van niet-westerse perspectieven in het bachelor- en masteronderwijs aan de RU.

Teun Bousema, hoogleraar Medische Microbiologie

Teun Bousema (1977) legt zich erop toe de verspreiding van tropische besmettelijke ziektes zoals malaria beter te begrijpen. Door jarenlang veldonderzoek in onder meer Kenia, Tanzania en Oeganda kon hij aantonen dat de meeste malariabesmettingen veroorzaakt worden door patiënten die zelf geen symptomen hebben, en dat malariapatiënten nog weken nadat zij behandeld zijn besmettelijk blijven. Om deze problemen aan te pakken zette Bousema een succesvolle studie op met medicijnen die er specifiek op gericht zijn besmetting te blokkeren. Ook buiten zijn vakgebied is Bousema zeer actief. Zo was hij medeproducent van een toneelstuk over academische integriteit en helpt hij onderzoeksinstituten en wetenschapsfinanciers bij het verduurzamen van hun werkprocessen.

Jolanda de Vries, hoogleraar Translationele Tumorimmunologie

Jolanda de Vries (1968) zet zich in voor de toepassing van inzichten uit het fundamenteel biomedisch onderzoek in patiëntenzorg. Ze leverde een belangrijke bijdrage aan een nog experimentele behandelwijze, waarbij cellen uit het immuunsysteem van een patiënt worden geactiveerd om kanker te bestrijden (immunotherapie). Haar onderzoek richt zich ook op het voorkomen van kanker bij patiënten met een zeer hoge kans op kanker. Daarnaast maakt ze gebruik van geavanceerde beeldvormende technieken om de werking van het immuunsysteem van patiënten met kanker te bestuderen. De Vries is een veelgevraagd spreker, zette uitwisselingsprogramma’s op  voor jonge wetenschappers en beschikt over een uitstekend internationaal netwerk. Dat heeft haar in staat gesteld een ijzersterk en divers team om zich heen te verzamelen, waarvan nog veel verwacht wordt.

KNAW

De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven.

Meer weten? Neem contact op met

Contactinformatie

Thema
Actualiteiten, Wetenschap

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.