‘Vaak als ik door de stad of het bos loop, kijk ik om me heen en vraag ik me af hoe alles nou eigenlijk werkt’, vertelt Lieneke van Dijk, wetenschapsredacteur bij de Radboud Universiteit en bedenker van de podcast. ‘Waarom verkleuren de blaadjes van de bomen ook alweer? En waarom worden we eigenlijk blij van de zon? ’ Vragen die op de middelbare school al eens voorbij zijn gekomen, maar waarvan het antwoord bij veel mensen flink is weggezakt. Zo werd Radboud Science Snacks geboren. ‘Voor de antwoorden kan ik natuurlijk terecht bij onze wetenschappers. Met deze podcast kun je je kennis binnen vijf tot tien minuten opfrissen.’
Minicolleges
In minicolleges leggen wetenschappers in hooguit tien minuten een klein onderdeel van hun vakgebied uit. Samen met collega Wies Bakker maakte Van Dijk een selectie van een aantal vlotte praters in verschillende wetenschappelijke velden. Bakker: ‘Ik wilde altijd al weten hoe AI nu precies werkt. We kennen de term, het is overal om ons heen, maar wat ís het nu eigenlijk? AI-onderzoeker Lotte van Elteren legt in haar aflevering uit hoe het onze levens beïnvloedt en wat de risico’s zijn.’
Van Dijk dook onder andere in de neutronensterren, Artikel 1 en schimmels. ‘Ecoloog Rosa Boone kan fascinerend vertellen over schimmels en hoe belangrijk ze voor ons zijn. En ze vertelt gelijk over haar huidige onderzoek, de ontwikkeling van een elektronische neus waarmee ze schimmels in de bodem kan opsporen.’
‘Onze universiteit is tot de nok toe gevuld met kennis en we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om die kennis over te brengen’, zeggen Bakker en Van Dijk. ‘Met Radboud Science Snacks hopen we de snackdrift - ook een aflevering trouwens - naar kennis een beetje te kunnen te stillen.’
De eerste drie afleveringen van Radboud Science Snacks (over schimmels, populisme en AI) zijn nu beschikbaar via Spotify en je favoriete podcastapp. Elke twee weken volgt een nieuwe aflevering.