Radboud Summer School 2023
Radboud Summer School 2023

Radboud Summer School: een internationale leerervaring waar kennis en culturen samenkomen

Kun je je een plek voorstellen waar zeventig nationaliteiten samenkomen om te leren van specialistische wetenschappers en van elkaar? Een plek waar contacten worden gelegd die een carrière lang standhouden en waar vriendschappen ontstaan? Het lijkt utopisch, maar deze zomer werd deze visie voor de negende keer werkelijkheid aan de Radboud Universiteit. In deze column vertelt Sophie Gersjes, programmacoördinator bij Radboud Academy, wat Radboud Summer School - dit jaar beoordeeld met een 8,7 - inhoudt.

Wat is Radboud Summer School?

Radboud Summer School is een vier weken durend internationaal, academisch evenement gericht op studenten, promovendi, postdocs en professionals. Tijdens hun deelname krijgen deelnemers de kans om persoonlijk te groeien, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en mensen van over de hele wereld te ontmoeten, terwijl ze zich verbonden voelen met een hechte gemeenschap. Dit jaar werden er meer dan 50 cursussen aangeboden in diverse vakgebieden, waaronder Brain & Behavior, Health Science & Health Care, History & Culture, Language & Communication, Management, Politics & Law, Skills & the programme R, Social Research Methods en Sustainability. Hiermee biedt Radboud Summer School een internationale leerervaring in de zomer aan, met een focus op het maken van impact op de samenleving door internationale kennisdeling.

Elke week start een nieuwe groep van circa 200 deelnemers. Ze duiken in specifieke onderwerpen met een deskundige cursusleider. De interessante cursusonderwerpen motiveren deelnemers vanuit verschillende landen om een week van hun zomer te spenderen aan de Radboud Universiteit.

Radboud Summer School is onderdeel van Radboud Academy, het overkoepelend centrum voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO) van de Radboud Universiteit, waar het hele jaar door scholing wordt aangeboden voor professionals en het brede publiek.

Van klaslokaal naar pannenkoekenboot

Om het aangaan van nieuwe contacten te bevorderen, en daarmee ook het in contact komen met verschillende culturen, wordt er een sociaal programma georganiseerd. Alle deelnemers kunnen zich inschrijven voor een welkomstdiner, een quizavond en een vaartocht op de pannenkoekenboot. Deelnemers gaven aan dat deze activiteiten belangrijk waren voor zowel hun eigen ervaring als voor de groepservaring. Door elkaar op een laagdrempelige manier te leren kennen, ontstaat er ook in het klaslokaal een fijne en veilige sfeer.

Toegankelijk en laagdrempelig

Een jaar lang heeft het team van de Radboud Summer School hard gewerkt aan het evenement. Door alle processen zo soepel mogelijk te laten verlopen en de deelnemers en sprekers te ontzorgen, zorgen zij ervoor dat de focus ligt waar deze hoort te liggen: nieuwe kennis, contacten en ervaringen opdoen. De toegankelijkheid van de universiteit was voor het team belangrijk om over te brengen. Dit vertaalt zich in een informele sfeer waar er altijd iemand voor je klaarstaat om je te helpen met vragen. Zo was er elke dag een lunchdesk, kon je je vragen stellen via WhatsApp en liepen er altijd medewerkers over de campus om te ondersteunen waar nodig.

Een terugkerend succes

Terugkijkend op deze editie kan ook dit jaar de Radboud Summer School weer als een succes worden beschouwd. Het harde werken werd beloond met een gemiddeld cijfer van 8.7 door deelnemers. Enkele deelnemers deelden hun favoriete momenten:

‘My favorite aspect is meeting all the different people from different countries and different specializations and topics. So addictive to hear what everyone is up to. Fascinating.’

‘My favorite aspect of the Summer School is the chance to learn from renowned experts and academics. Summer Schools often invite distinguished professors and professionals to deliver lectures and workshops. Being exposed to cutting-edge research, gaining insights from experienced practitioners, and engaging in intellectual debates can be intellectually stimulating and inspiring.’

‘Networking during social events that gave me the opportunity to discuss with people from different places/backgrounds, etc. my study and create connections in different parts of the world that could bring me into contact with people that work in relevant to my topics of interest projects.’

Een blik op de toekomst

Het team is alweer druk bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar. Momenteel brengen zij verbeterpunten in kaart. Daarnaast staat de overgang naar de vernieuwde website op de planning. Dit biedt een mooie kans om de online zichtbaarheid en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Heb jij nog ideeën over hoe Radboud Summer School kan verbeteren? Of heb je een idee voor een cursus? Stuur een e-mail naar radboudsummerschool [at] ru.nl.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Radboud Summer School