lustrumblok banner op campus
lustrumblok banner op campus

Radboud Universiteit viert honderdjarig bestaan in bijzijn van koning

De Radboud Universiteit bestaat in 2023 honderd jaar. De officiële verjaardag wordt gevierd op 17 oktober tijdens de Dies Natalis, in de aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning.

Op 17 oktober 1923 opende de Katholieke Universiteit Nijmegen haar deuren. Later, in 2004, veranderde de naam in Radboud Universiteit. In mei dit jaar vierden studenten en medewerkers het lustrum van de universiteit al met een feestweek. In oktober zijn er opnieuw festiviteiten ter ere van de officiële verjaardag van de universiteit.

Al een eeuw lang staat de Radboud Universiteit middenin de samenleving en wil zij daarvoor van betekenis zijn, door onderwijs, onderzoek en maatschappelijke bijdragen. Tijdens dit jubileum staan we stil bij een eeuw met zowel mooie als ook moeilijke periodes en kijken we naar de toekomst. 

Het honderdjarig bestaan wordt op 17 oktober gevierd met een feestelijk programma in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Net als exact honderd jaar geleden, toen op dezelfde plek de festiviteiten plaatsvonden rondom de opening van de universiteit. 

Er zijn toespraken van onder meer de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en studente Amber Stoelman. Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de viering en spreekt na het plenaire programma met studenten en medewerkers van de universiteit over drie thema's: Nederlandse identiteit, kunstmatige intelligentie en duurzaamheid. José Sanders wordt geïnstalleerd als rector van de Radboud Universiteit. Ook campusdichters Thijs Kersten en Derk Wijkamp, het Nijmeegs Studentenorkest en de Studenten Bigband Nijmegen leveren bijdragen aan het programma.

Eredoctoren 

Onderdeel van het programma van de Dies Natalis is de uitreiking van zes eredoctoraten. Vanwege het lustrumjaar kent elk van de zeven faculteiten in 2023 een eredoctoraat toe. Al in mei kreeg politiek filosoof Michael Sandel een eredoctoraat uitgereikt. Op 17 oktober ontvangen ook Mary Beckman, Geert Corstens, Fabiola Gianotti, Stella Nkomo, Marc Van Ranst en Sandra Graham een eredoctoraat. De aanstaande eredoctores hebben zich ieder op hun eigen manier ingespannen om hun vakgebied op een hoger plan te brengen en daarmee van betekenis te zijn. 

Programma

De academische zitting vindt plaats van 13.30 tot circa 16.30 uur in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Deze zitting is op 17 oktober ook live te volgen via een livestream op www.ru.nl/dies. Voorafgaand aan de academische zitting, van 10.00 tot 11.30 uur, wordt net als 100 jaar eerder een eucharistieviering gehouden in de Molenstraatkerk in Nijmegen, met bisschop Gerard de Korte als hoofdvoorganger.

Aansluitend aan de academische zitting vindt een receptie plaats in De Vereeniging.

 

 

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)