De Radboud Universiteit geeft daarmee gehoor aan de oproep van de overheid om de thermostaat lager te zetten, zodat Nederland minder afhankelijk wordt van gas uit Rusland en een extra bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering.
Niet in alle gebouwen van de universiteit staat de thermostaat momenteel op dezelfde temperatuur. Op sommige plekken moet de thermostaat dus meer graden naar beneden dan op andere om op 19 graden uit te komen. Om iedereen aan de nieuwe temperatuur te laten wennen, zal het verlagen naar 19 graden daarom met 1 graad per twee weken gebeuren. De eerste stap wordt gezet op woensdag 6 april.
Mensen voor wie 19 graden om medische redenen te laag is, kunnen contact opnemen met het Customer Service Centre via: (024) 363 33 33.
Vragen en antwoorden bij dit bericht:
Maakt de Radboud Universiteit gebruik van Russisch gas?
We nemens ons gas af van het Zweedse bedrijf Vattenfall. Toch is niet uit te sluiten dat via onze leveranciers ook gas aan ons wordt doorgeleverd dat afkomstig is uit Rusland.
De Radboud Universiteit heeft de afgelopen jaren fors ingezet op verwarmen en koelen met behulp van het bodem warmte- en koudeopslagsysteem (WKO). Ons gasgebruik is daardoor al gehalveerd ten opzichte van 2016. Helemaal gasloos worden is in de toekomst mogelijk. Maar hoewel het WKO-systeem veel zuiniger is, gebruikt het nog steeds stroom en in Nederland wordt stroom nog altijd vooral geproduceerd met gas. We kopen 100 procent groene elektriciteit in maar door ongelijktijdigheid tussen vraag en aanbod is de realiteit dat elektraverbruik op de campus soms wel degelijk leidt tot gasverbruik in elektriciteitscentrales.
Onafhankelijk van gas zijn we dus zomaar niet, maar we willen met het lager zetten van de thermostaat een bijdrage leveren aan het streven om heel Nederland minder afhankelijk te maken van Russisch gas én aan het tegengaan van klimaatverandering.
Zijn er gebouwen waar de thermostaat niet naar 19 graden gaat en zo ja: waarom?
We verlagen de basistemperatuur in alle gebouwen, dus ook de gebouwen waarin externe huurders zitten. Uitgezonderd worden ruimtes die bijzondere condities vereisen zoals laboratoria (waarvoor dat nodig is) en het kinderdagverblijf.
Waarom gaat de thermostaat niet meteen naar 19 graden?
We willen mensen de gelegenheid geven om te wennen aan een lagere temperatuur. Ook willen we goed kunnen monitoren of er lokaal problemen ontstaan, bijvoorbeeld als temperaturen onbedoeld ergens te ver zakken.
Blijft die 19 graden ook na de zomer van kracht?
Dat zal later dit jaar worden geëvalueerd.
Wat doet de Radboud Universiteit verder om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen?
De Radboud Universiteit heeft de afgelopen jaren fors ingezet op verwarmen en koelen met behulp van het bodem warmte- en koudeopslagsysteem (WKO). Ons gasgebruik is daardoor al gehalveerd ten opzichte van 2016.
Warmte-en koude opslag (WKO) is een techniek waarbij in de zomer warmte die vrijkomt bij het koelen van de gebouwen in een warme bron in de grond wordt gestopt. Dit warme water wordt in de winter weer opgepompt om de gebouwen mee te verwarmen. Voor koelen werkt het net andersom: in de winter koelt het warme water sterk af wanneer we de gebouwen ermee verwarmen, en brengen we dit terug in de koude bron. In de zomer pompen we dit koude water op om mee te koelen.
Op de campus is het WKO-systeem geïntegreerd met het zogenaamde hybride energienet. Met deze combinatie van conventionele energievoorziening en duurzame-energiebronnen maakt de Radboud Universiteit steeds minder aanspraak op fossiele energie. Het bestaande heetwaternet is omgebouwd naar een net met lagere temperatuur waarmee ook de oudere gebouwen op de campus veel rendabeler verwarmd kunnen worden.
Het Erasmusgebouw is in 2019 op de Warmte Koude Opslag aangesloten. Dit gebouw kan daardoor meer duurzame warmte benutten, onder andere van de warmte die afkomstig is van het High Field Magnet Laboratory (HFML). De gebouwen rond het Huygensgebouw (Mercator 1 en 2, Forum, Kassencomplex en Kinderdagverblijven) en het Berchmanianum zullen vanaf dit jaar (2022) ook gebruik kunnen maken van duurzame warmte en koude.
- Meer over ons hybride energienet
Verder onderzoeken we op welke gebouwen op de campus (meer) zonnepanelen kunnen worden geplaatst. In 2022 komen er panelen op het dak van het HFML.
- Meer info over onze verduurzamingsmaatregelen in het energiebeleidsplan (EBP).
Wat kun je doen als je het koud krijgt achter je bureau?
Een koudere omgevingstemperatuur kan even wennen zijn. Vooral als je veel achter je bureau zit, kun je het sneller koud krijgen. Je kunt natuurlijk een extra laagje kleding aantrekken of een dekentje over je benen leggen. De makkelijkste manier om het warmer te krijgen is door meer te bewegen. Dus sta regelmatig op, vergader staand, of doe een workout van het Radboud Sportcentrum – die zijn ook nog goed voor je vitaliteit.
- Zie de desk fit workouts op https://www.ru.nl/rsc/sportaanbod/workout-video/
Wil je thuis gas besparen? Kijk dan op de Duurzame thuiswerkcheck van het Radboud Green Office.
Heb je of zoek je nog tips voor het verder verduurzamen van de Radboud Universiteit of heb je vragen hierover?
Hiervoor kun je terecht bij het Radboud Green Office.