Students play their wind instruments in the orchestra band QHarmony
Students play their wind instruments in the orchestra band QHarmony

Radboud100: Gezellig samen blazen (1999)

Binnen het culturele studentenleven ontbreekt lange tijd een harmonieorkest. Terwijl toch menig student van huis uit is grootgebracht met de blaastraditie. QHarmony biedt hun sinds eind jaren 90 een gezellige thuishaven.

Oprichter en eerste voorzitter Jan Medendorp (invaller slagwerk)

'Mijn collega’s Jan de Vaan (Studentenzaken) en Leo Peters (Facilitair bedrijf) hadden een droom: wat zou het toch mooi zijn als er een universitair harmonieorkest zou komen. Dan konden al die studenten uit onder meer Limburg die thuis al bij de fanfare of harmonie speelden, in hun studietijd ook muziek blijven maken. Zelf hadden ze al eens vergeefse pogingen gedaan. Of ik dat niet wilde oppakken?

Ik ben een koorzanger en had nauwelijks idee van het verschil tussen een harmonie- en symfonieorkest. Maar ik kon goed organiseren, daarom hadden ze me gevraagd. Ik zette een advertentie in KUnieuws en verder wierven we vooral via via veel leden. Jan de Vaan wist wel een dirigent, Jos de Kleijn. Een jonge vent, niet veel ouder dan de studenten zelf. Hij pakte het heel relaxed aan, zonder meteen al te hoge ambities te stellen. Het ging vooral om het spelplezier.  

De eerste tijd hadden we geen slagwerk. UB-directeur Hub Laeven en onze tubaspeler wist voor optredens altijd wel goede slagwerkers te regelen. Maar tijdens de repetities mocht ik met de basedrum het ritme aangeven. Dat viel nog niet mee. Ik was gewend aan bladmuziek voor zang. Dan gaf ik opeens op het verkeerde moment een klap op de basedrum.

De eerste jaren deed ik veel, van stoelen klaar zetten in de repetitieruimte tot en met subsidie regelen. Maar de rest is echt de verdienste van de jongelui zelf. Op veel plekken in het land gaan dit soort orkesten ter ziele vanwege gebrek aan leden en vergrijzing, maar QHarmony bestaat nog steeds. Door de studenten blijft het orkest jong.'  


Eerste student-lid en medeoprichter Pieter Nollet (eerste trompet)

'Als student kreeg ik Jan Medendorp in de tandartsstoel. Hij vertelde me dat hij bezig was een harmonieorkest op te zetten. Ik was meteen enthousiast. Als kind zat ik al bij de fanfare. Samen met Jan heb ik de ledenwerving gedaan. Ik ben gaan bellen met mensen van wie ik wist dat ze thuis ook in de fanfare of harmonie speelden.   

Ik herinner me onze eerste repetitie in september 1997 nog goed, in de oude Studentenkerk aan de Molukkenstraat. Ik had wat muziek uitgezocht en zo zijn we maar gewoon begonnen. Heel laagdrempelig.

In een symfonieorkest is de trompet vaak ondergeschikt, maar in een harmonie voeren blazers juist de boventoon. Verder zijn er qua repertoire geen principiële verschillen, je kunt ook als harmonie een stuk van Mozart spelen. Vooral de afwisseling in muziek vind ik leuk. Klassiek, jazz, of filmmuziek zoals van James Bond. Het gaat om het samen musiceren. Soms speel je allemaal samen, soms geef je de muziek als een estafettestokje door aan een volgend instrument.

Bij het 75-jarig bestaan van de universiteit in 1998 mochten we optreden. Koningin Beatrix zag ons bij de ingang van de Stevenskerk zitten, ze hield even haar pas in en zei ‘Mooi!’. Ik dacht: dat moet ik onthouden. Het staat goed om in onze subsidieaanvraag bij de universiteit te vermelden dat de koningin onze muziek mooi vond.

QHarmony was echt een verrijking voor mijn studententijd. Ik heb er bestuurlijke ervaring opgedaan. En ik heb er mijn vriendin en huidige vrouw leren kennen.'

Nieuwste voorzitter Larissa Reinders (tenorsaxofoon)

'Mijn oudere zus zat al bij QHarmony en vertelde hoe leuk het was. Toen heb ik me ook aangemeld. Vanaf mijn negende speelde ik al in het harmonieorkest van Vorden. Toen ik ging studeren, ben ik daarmee gestopt. Het is zo fijn dat Nijmegen een studentenharmonieorkest heeft!

In het dorpsorkest was ik een van de jongsten, bij QHarmony zijn het allemaal jongeren. Dat verbindt: ik ben niet de enige student die van muziek maken houdt. Samen spelen is supergaaf. Ik kan redelijk spelen en zou best solist kunnen zijn. Maar samen spelen in een orkest vind ik gezelliger. Bovendien kan ik in mijn eentje nooit muziek met zoveel lagen maken. Van de hoge piccolo tot en met de diepe baritonsax, echt prachtig hoe dat samenkomt en samen klinkt.

We geven concerten in onder meer het Goffert Theater, de Lindenberg, Zaal C en in de binnenstad tijdens Nijmegen Klinkt. Verder komen we op verzoek in kleinere bezetting spelen.  QLite is een ensemble in wisselende samenstelling, variërend van drie tot vijftien leden. En met TeQuila spelen we feestmuziek, bijvoorbeeld tijdens de Vierdaagse, bij de start van de Batavierenrace en bij een personeelsfeest van de Radboud Universiteit.

We verwachten wel een bepaald niveau, maar mensen hoeven bij ons geen auditie te doen. Ik denk dat die laagdrempeligheid onze kracht is. Hierdoor kunnen wij een stabiel ledenaantal houden en hebben we al ons 25-jarig jubileum kunnen vieren. Een van onze lustrumactiviteiten is het opzetten van een reünistenorkest en dan geven we samen een spetterend jubileumconcert.'

Contactinformatie

Dit is een ingekorte versie van een verhaal uit het boek: 2023-1923. Honderd jaar Radboud Universiteit in 101 beelden. Dit jubileumboek verschijnt in mei 2023 en wordt uitgegeven door uitgeverij Boom.

Wil je meer weten? Mail dan naar communicatie [at] ru.nl (communicatie[at]ru[dot]nl). Wil je het boek alvast reserveren? Kijk dan hier.