Remco Hoekman
Remco Hoekman

Remco Hoekman benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie en Sportbeleid

Remco Hoekman is per 1 oktober voor drie jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie en Sportbeleid aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

Remco Hoekman (Doetinchem, 1981) onderzoekt zogenaamde ‘wicked problems’ in sportbeleid: waarom werkt beleid niet zoals bedoeld? ‘Ik richt mij specifiek op de gevolgen van beleid gericht op het verminderen van ongelijk gebruik en ongelijke toegang tot sport of sportfaciliteiten,’ zegt Hoekman. ‘Daarnaast probeer ik inzichten uit de sportsociologie tastbaar en toepasbaar te maken voor professionals in de beleidspraktijk om zo tot nieuw beleid te kunnen komen.’ 

Met zijn proefschrift ‘Sport policy, sport facilities and sport participation: a socio-ecological approach’ bood Hoekman inzicht in de totstandkoming en werking van lokaal sportbeleid en de betekenis daarvan voor verschillen in sportdeelname. ‘Mijn werk is interdisciplinair van aard en sluit goed aan bij de meer integrale inbedding van sport- en beweegbeleid,’ aldus Hoekman. 

De inzichten uit zijn onderzoek zijn relevant voor beleidsmakers van (lokaal) sportbeleid. Zo focust de sportsocioloog op de structurele oorzaken van ongelijkheden in sport- en beweeggedrag om zo bij te dragen aan beter onderbouwd (lokaal) sportbeleid. De bijzondere leerstoel aan de Radboud Universiteit wordt gefinancierd door het Mulier Instituut, sportonderzoek voor beleid en samenleving.

Over Remco Hoekman

Remco Hoekman is vanaf 2005 werkzaam bij het Mulier Instituut en heeft zich binnen deze organisatie doorontwikkeld tot directeur-bestuurder. Hij is vanuit zijn werk bij het Mulier Instituut sinds 2013 verbonden aan de Radboud Universiteit voor onderzoek en onderwijs op het thema van sportbeleid en sportsociologie. Daarnaast heeft hij een achtergrond als verenigingsondersteuner en beleidsambtenaar sport bij de Eindhovense Sportraad en de gemeente Eindhoven. 

Contactinformatie