Rick Aalbers
Rick Aalbers

Rick Aalbers benoemd tot hoogleraar Corporate restructuring and innovation

Rick Aalbers is per 1 maart 2023 benoemd tot hoogleraar Corporate restructuring and innovation aan de Faculteit der Managementwetenschappen.

Het onderzoek van Aalbers richt zich vooral op organisatorische herstructurering en legt zich daarbij toe op en organisatorische veerkracht door middel van innovatie. Op het snijvlak van strategisch management en de gedragswetenschappen, focust Aalbers’ onderzoek op zowel de successen en de mislukkingen waar bedrijven mee kampen wanneer zij ingrijpen in moeilijke tijden.

‘Mijn onderzoek begeeft zich op het snijvlak van de academische wereld en het bedrijfsleven, waarbij ik de voorkeur geef aan een multidisciplinaire aanpak om frisse ideeën te stimuleren.’, aldus Aalbers. ‘Deze positie geeft mij en mijn team de kans om bewustzijn te creëren onder onze studenten als de volgende generatie managers en werknemers, evenals beleidsmakers en mede-strategiewetenschappers te informeren over de mechanismen die ten grondslag liggen aan de innovatie door reorganisatiebelofte.’

Over Rick Aalbers

Rick Aalbers (Zwolle, 1980) studeerde in 2004 cum laude af voor zijn opleiding Business Economics aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Aan diezelfde universiteit behaalde hij  een tweede Master in Business Administration. In 2012 behaalde hij zijn PhD aan de Universiteit van Groningen met zijn proefschrift ‘Organizing intra-organizational networks for innovation’, waarvoor hij de SOM award voor het beste proefschrift ontving.

Voorafgaand aan zijn academische loopbaan was Rick werkzaam als manager bij Deloitte Consulting waar hij advies gaf over strategische verandering. De afgelopen jaren is hij werkzaam geweest als associate professor in strategie en innovatie aan de Radboud Universiteit. Hij was gastonderzoeker aan het Imperial College London en het Tokyo Institute of Technology.

Aalbers publiceerde veelvuldig in toonaangevende internationale tijdschriften zoals Research Policy, Long Range Planning, Journal of Product Innovation Management, MIT Sloan Management Review en Harvard Business Review. Hij won in 2014 onder andere de prijs voor het beste Nederlandstalige bedrijfskunde artikel van het jaar van de Raad van Organisatie Adviseurs. Eerder ontving hij  MIT's Richard Beckhard Memorial Award voor het beste MIT SMR-artikel over geplande verandering en organisatieontwikkeling. In 2022 werd Aalbers door één van de Academy of Management divisies genomineerd voor beste artikel met praktische implicaties. Hij heeft meerdere nationale en internationale  onderzoeksbeurzen op zijn naam staan waaronder een Marie Curie ITN-grant, een competitieve onderzoeksbeurs van de Europese Commissie.