Michael Sandel receives honorary doctorate
Michael Sandel receives honorary doctorate

'Rockstar-filosoof' Michael Sandel ontvangt eredoctoraat Radboud Universiteit

Michael Sandel, politiek filosoof aan Harvard University, ontving op 9 mei een eredoctoraat van de Radboud Universiteit tijdens de viering van het 100-jarig bestaan. Met zijn geschreven werken en lezingen over onderwerpen zoals de ethiek van technologie, de betekenis van succes en de rol van moraliteit en burgerlijke waarden in het politieke leven bereikte hij een miljoenenpubliek.

Na het ontvangen van zijn eredoctoraat gaf Sandel een lezing over de vraag wie er moet regeren in tijden van populistische protesten tegen autoriteit en elites. Hij ging onder meer in op de vraag of academisch geschoolden geschikter zijn om te regeren dan burgers die anders zijn opgeleid. Na zijn lezing ging hij in gesprek met het publiek en Radboud-wetenschappers Carolien van Ham, Vivienne Matthies-Boon en Christoph Lüthy.

'Wie verdient het om ons te besturen?' Lezing door filosoof Michael Sandel

'Rockstar-filosoof'

Sandel is een van de beroemdste politiek filosofen van deze tijd. Hij is een fervent verdediger van moraliteit en burgerlijke waarden in het politieke leven. Zijn academische werken over recht, democratie, bio-ethiek en de morele grenzen van markten zijn vertaald in meer dan 30 talen. Hij bereikte miljoenen kijkers en luisteraars via (online) openbare lezingen, een serie voor BBC Radio 4 en zijn televisieoptredens, die hem de titel ‘rockstar-filosoof’ opleverden.

Uitreiking eredoctoraat Michael Sandel

Sandel zet filosofie in om het publieke debat aan te jagen rondom actuele vraagstukken, zoals: Moeten de rijken de kosten van klimaatverandering dragen? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Wat heeft de pandemie ons geleerd over de bijdrage van ongeschoold, slecht betaald werk aan het algemeen welzijn?

Volgens Sandel hebben de toegenomen ongelijkheid en polarisering te maken met ons denken over succes en falen. Die ‘succesethiek’ laat mensen aan de top geloven dat zij hun plaats verdiend hebben, terwijl degenen onderaan de maatschappelijke ladder zelf verantwoordelijk worden gehouden voor hun eigen falen. De filosoof pleit voor een nieuwe manier van denken over succes.

Zeven eredoctoraten

Omdat de universiteit in 2023 haar honderdjarig bestaan viert, krijgt elk van de zeven faculteiten dit jaar de gelegenheid een eredoctoraat toe te kennen. De faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen trapte op 9 mei af met het eredoctoraat voor Michael Sandel. De zes overige eredoctoraten worden tijdens de 100e Dies Natalis op 17 oktober 2023 uitgereikt.

Binnenkomst Michael Sandel