Portretfoto Roel Vertegaal
Portretfoto Roel Vertegaal

Roel Vertegaal benoemd tot hoogleraar Mens-computer Interactie

Roel Vertegaal is per 1 mei 2024 benoemd tot hoogleraar Mens-computer Interactie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek en de colleges van Vertegaal gaan over mens-computer interactie. ‘Hoe kunnen we computers ontwerpen zodat mensen er effectief taken mee uit kunnen voeren? Mijn specialisatie is het creëren van nieuwe interactietechnieken. Zo is de aandachtdetectie in de iPhone van mijn hand, alsmede de opvouwbare telefoon. Mijn leerstoel zal zich richten op de verdere ontwikkeling van anti-technologieën: technologieën die de problemen veroorzaakt door eerdere technologieën ongedaan proberen te maken.'

'Een goed voorbeeld is telefoonverslaving: de aandachtgestuurde telefoon is een antwoord.’ De hoogleraar is op dit moment een nieuwe theorie aan het ontwikkelen voor het ontwerpen en testen van gebruiksinterfaces op basis van voorspelbaarheid van functies door het menselijk brein, met toepassingen in AI.

Over Roel Vertegaal

Roel Vertegaal (Hazerswoude-Rijndijk, 1968) studeerde Electronische Muziek aan het Conservatorium Utrecht en Informatica aan de Bradford University. Hij studeerde in 1994 af en promoveerde in 1998 aan de Universiteit Twente. Daarna was hij universitair docent aan de Universiteit Twente, hoogleraar in Canada en grondlegger van het bekende Human Media Lab, dat o.a. de flexibele telefoon, oog-gestuurde Personas (Apple Vision Pro), holografisch videovergaderen en interactieve dronezwermen (vliegende LEGO) uitvond. 

Tevens werkte hij als hoofd onderzoek mens-computer interactie in een industrieel onderzoekslab. Hij is de enige Nederlander die de ACM SIGCHI Academy Award won, één van de hoogste internationale onderscheidingen in zijn vakgebied. Het Human Media Lab (www.humanmedialab.org) zal meeverhuizen naar de Radboud Universiteit.

Contactinformatie

 Meer weten? Neem contact op met de onderzoeker zelf of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl). 

Contactpersoon
R.P.H. Vertegaal (Roel)
Thema
Innovatie, Media & Communicatie