Kunstwerk senaatszaal
Kunstwerk senaatszaal

Senaatszaal Radboud Universiteit krijgt een nieuw gezicht

Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Radboud Universiteit krijgt de Senaatszaal van de Radboud Universiteit een nieuw gezicht: dertig nieuwe gezichten om precies te zijn! Een kunstwerk van Lara Schnitger maakt ruimte voor dertig vrouwelijke hoogleraren.

De Nederlands-Amerikaanse beeldend kunstenaar Lara Schnitger (Haarlem, 1969) kreeg opdracht tot het kunstwerk Alma Mater Carolina, genoemd naar de tekst in de rectorsketen. Het werk portretteert dertig vrouwelijke hoogleraren, aangedragen vanuit alle faculteiten. Daarvoor gebruikt Schnitger een bijzondere techniek: ze legt sjablonen op linnen doeken die ze vervolgens met bleekmiddel bespuit, zodat de portretten op de doeken verschijnen. Aan de kleuren van de doeken kun je herkennen bij welke faculteit iedere hoogleraar zat.

De dertig portretten komen op chronologische volgorde op de vier met doek beklede wanden van de Senaatszaal te hangen. De 57 portretten van rectores magnifici die er momenteel hangen, komen, eveneens chronologisch, tussen de nieuwe portretten te hangen. Daarvoor worden ze uit hun lijst gehaald. Behalve de portretten krijgen de letters van de rectorsketen en de symbolen van iedere faculteit een plaats in het kunstwerk. Ook blijven er bewust ruimtes leeg op de wanden. Enerzijds om de komende jaren nieuwe portretten te kunnen toevoegen, anderzijds zodat bezoekers hun eigen universiteitsdromen op het kunstwerk kunnen projecteren.

Geweldige kans

Schnitger staat bekend om dit soort kunstwerken waarin verschillende beeldende en toegepaste kunsten zich verenigen met het interieur. Haar toegankelijke werk is actueel en tijdloos, visueel uitnodigend en aantrekkelijk, licht en vrolijk met een duidelijke maatschappelijke boodschap. ‘Ik voel me uitgedaagd door de traditie van de Senaatszaal en de geschilderde portretten en vind het een geweldige kans deze op een eigentijdse manier te vernieuwen’, vertelt Schnitger over de opdracht.

Schnitgers werk is onder meer vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Saatchi Gallery London en Carnegie Museum of Art Pittsburgh. Ook nam ze deel aan toonaangevende tentoonstellingen, zoals in High Line New York, Sonsbeek 2008, The Museum of Contemporary Art Los Angeles, The Museum of Contemporary Art Oslo en Bonnefanten Maastricht.

Alma Mater Carolina

Eigentijdser karakter

Met het kunstwerk geeft de Radboud Universiteit de Senaatszaal, de plek waar academische plechtigheden zoals promoties en symposia en vergaderingen worden gehouden, een eigentijdser karakter. ‘De geschiedenis van de Radboud Universiteit wordt met dit kunstwerk in een nieuwe, eigentijdse context geplaatst die aanzet tot denken over verleden, heden en toekomst’, stelt rector magnificus Han van Krieken.

Het totaalkunstwerk wordt op 18 oktober feestelijk gepresenteerd als onderdeel van de diesweek waarin de universiteit haar 100-jarig bestaan viert. Daarna is het kunstwerk op werkdagen te bekijken voor publiek. 

Aanmelden presentatie

Van 19 oktober t/m 27 oktober is de Senaatszaal voor bezichtiging van het kunstwerk open van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Tenzij in gebruik, is de Senaatszaal vanaf 30 oktober voor bezichtiging open op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. Wil je zeker zijn dat bezichtiging mogelijk is, dan kun je contact opnemen met de receptie: 024 - 3616134