Sijbrand de Jong nieuwe decaan Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Sijbrand de Jong nieuwe decaan Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Sijbrand de Jong nieuwe decaan Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Sijbrand de Jong wordt de nieuwe decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Per 1 december 2021 volgt hij Lutgarde Buydens op, die zich tot haar emeritaat in juni 2022 weer aan de wetenschap zal wijden. De Jong is sinds 1998 aan de faculteit verbonden als hoogleraar Experimentele natuurkunde.

De Jong heeft veel bestuurlijke functies vervuld, zowel binnen als buiten de faculteit. Zo was hij de eerste directeur van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics, en de oprichter van het Radboud Pre-University College of Science. Daarnaast was hij lid van de raad van bestuur van FOM (Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie) en was hij gedurende drie jaar president van de CERN-Raad in Genève.

Lef en enthousiasme

Sijbrand de Jong: ‘Ik ben vereerd en verheugd om als decaan samen met iedereen in de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica de uitdagingen voor de toekomst aan te gaan. Wij spelen al mee in de voorhoede van onderwijs en onderzoek en ik zie goede kansen om onze impact nog verder te vergroten.'

Rector Magnificus Han van Krieken: ‘Sijbrand de Jong is een bestuurlijk boegbeeld die een natuurlijk overwicht weet te combineren met lef en enthousiasme.’

Elementairedeeltjesfysica

Als onderzoeker is Sijbrand de Jong wereldwijd bekend als expert op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Hij doet experimenten in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmischestralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium (Argentinië). In het verleden concentreerde hij zich op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de Large Hadron Collider (LHC) op CERN is gevonden.
Momenteel is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal. De Jong heeft zich altijd ingezet om de resultaten van zijn onderzoek bekend te maken onder een breed publiek.

Meer weten? Neem contact op met

  • Persvoorlichting Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl) 024 361 6000

Contactinformatie