Portret Sophie Straat
Portret Sophie Straat

Sophie Straat

De onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers: de smartlap is niet dood. De Nederlandse volkszangeres Sophie Straat groeide eind jaren ‘90 op in de Pijp in Amsterdam en schrijft over maatschappelijke en sociale misstanden. In maart nog stond ze in een uitverkocht Doornroosje.

23.20 - 23.50 | Rode Zaal

Sophie Straat maakte een bliksemstart van haar carrière mee. Ze won een Edison in de categorie ‘Hollands’ voor haar debuut EP ’T is niet mijn schuld. Met Tweede Kamer had ze een festivalzomerhit samen met Goldband, ze speelde met André Hazes in de Ziggo Dome en haar levensliederen verzamelden inmiddels meer dan 4,5 miljoen streams.

Sophie Straat speelde op festivals van Oerol tot Best Kept Secret en van Wildeburg tot Lowlands. De single Mannen is misschien wel haar meest traditioneel klinkende smartlap tot nu toe; vol draaiorgels, harmoniums, accordeons, mellotron orkestbanden en een heus mannenkoor.

De achterliggende boodschap is echter verre van traditioneel. Mannen bezingt het patriarchaat, en wat daar anno 2022 nog steeds mis mee is. Illustratief voor het debuutalbum Smartlap Is Niet Dood, waarop inhoud en muziek urgenter klinken dan ooit.

Sophie Straat op Spotify

Radboud Sounds

Dit concert is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects