Iedereen kent de Grote Vijf —de vijf diersoorten die elke safariganger gezien moet hebben— maar slechts weinig mensen kunnen vijf Afrikaanse talen opnoemen, terwijl dat er tweeduizend zijn. De ambitie van Stemmen van Afrika is om meer mensen kennis te laten maken met de talenrijkdom van Afrika. Het project werd in 2013 gelanceerd door hoogleraren Pieter Muysken (Taalwetenschap, Radboud Universiteit) en Maarten Mous (African Studies, Universiteit Leiden), met ondersteuning van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Mark Dingemanse (Centre for Language Studies) was er vanaf het begin bij betrokken.
Dingemanse: 'Het is mooi om als team deze erkenning te krijgen voor het project. De website werd altijd al goed bezocht, maar de afgelopen jaren hebben we speciaal ingezet op het bereiken van andere groepen zoals jongeren en basisschoolleerlingen. Daarvoor bedachten we nieuwe concepten, die we onder andere testten op middelbare scholen met behulp van onze collega (en Teacher in Residence bij de Radboud Universiteit) Cefas van Rossem. Het is extra mooi dat deze vernieuwingen nu beloond worden met zo'n mooie prijs.'
De Nijmeegs-Leidse wortels van het project zijn door de jaren heen uitgebreid met taalwetenschappers en experts van de Universiteit Gent en Universiteit Utrecht, waarmee Stemmen van Afrika een goed voorbeeld is van samenwerking in publiekscommunicatie voor de taalwetenschappers. De prijs, een bedrag van 2500 euro, zal door het team ingezet worden om te werken aan verdere vernieuwing. Stemmen van Afrika wil onder meer taalprofielen gaan aanbieden: informatie over de Afrikaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse talen die het meest in Nederland gesproken worden.
Foto: Scrabble (Tifinagh). Behance. Foto door Madghis Madi. Bron