Stilte als muziek

Wat doet het met je als je actief naar stilte luistert? En is elke stilte hetzelfde? In muziek zijn de noten die niet gespeeld worden vaak net zo belangrijk als de noten die wel worden aangeslagen. Zonder stilte geen muziek. Maar kunnen we de stilte zelfs ook als een vorm van muziek zien? En kan stilte een manier zijn om rust in je hoofd te krijgen? Kom luisteren naar voormalig Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier en psychiater Anne Speckens, en geen stilte zal ooit meer hetzelfde klinken.

20.55 - 21.25 uur | Paarse Zaal  

Achtergrond

Als je muziek luistert, ervaar je van alles: misschien wordt je er rustig van, of krijg je juist meer energie. Verdriet, blijdschap, ontroering: muziek jaagt allerlei emoties door ons heen. Stilte daarentegen, zien we vaak als niets meer dan een absentie, een lege achtergrond die we vlug weer met geluid moeten vullen. Maar wat als we die achtergrond op de voorgrond plaatsen? Kunnen we daardoor zelf ook tot stilstand komen?

Voormalig Theoloog des Vaderlands en monnik Thomas Quartier en psychiater Anne Speckens kennen de stilte maar al te goed. Kom en laat je meenemen in de muziek die stilte kan zijn.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Thomas Quartier is hoogleraar Liturgiewetenschap aan de Radboud Universiteit en Benedictijner monnik. Hij doet onderzoek naar liturgie en rituelen in de huidige cultuur. Daarnaast is hij hoogleraar Monastieke spiritualiteit aan de KU Leuven, en vervulde hij vorig jaar de rol van Theoloog des Vaderlands.

Anne Speckens is directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en hoogleraar Psychiatrie in het bijzonder stemmings- en angststoornissen. Daarnaast is ze betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness.

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects