Een fotomontage waarbij de namen van de nieuwe paden in de richtingaanwijzers staan

Studenten en promovendi zijn naamgever nieuwe paden Radboudcampus

Acht nieuwe paden op de campus van de Radboud Universiteit krijgen de naam van oud-studenten of promovendi. Op woensdag 30 november 2022 stemde de gemeenteraad hiermee in. Het was de wens van de universiteit om de paden naar oud-studenten te vernoemen.

Na onder meer het afbreken van een deel van de bebouwing op de Thomas van Aquinostraat en de bouw van het Maria Montessorigebouw legde de universiteit op het zuidelijke deel van de campus diverse paden aan die van een naam moesten worden voorzien. Hieronder een overzicht van de namen en een toelichting over de persoon. Op het bijbehorende kaartje is te zien waar de paden liggen.

Een kaartje met de namen en de locaties van de nieuwe paden op de campus van de Radboud Universiteit
Op de kaart staan de locaties en de namen van de nieuwe paden op de campus

Douwine Norelpad

Douwine Norel (1909-2000) was de eerste vrouw die in Nijmegen in de geneeskunde promoveerde (1956). Norel was tevens de eerste vrouw die, in 1941, in Nederland als chirurg werd geregistreerd. Norel werkte als arts afwisselend in Afrika en Nederland.

Rein van der Veldepad

Rein van der Velde (1894-1982) was de eerste promovendus aan de Radboud Universiteit (1924). Hij werkte als docent klassieke talen aan het gymnasium te Amersfoort.

Fritz Polakpad

Fritz Polak (1917-1943) was een Joodse jongeman, die zijn studie rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in 1941 op last van de bezetter moest staken en in 1943 werd vermoord in Auschwitz.

M.F. da Costa Gomezpad

Moises Frumencio da Costa Gomez (1907-1966) was een uit Curaçao afkomstige student rechtsgeleerdheid in de jaren twintig en dertig. Hij was van 1951 tot 1954 voorzitter van de Regeringsraad en wordt vaak gezien als de eerste premier van de Nederlandse Antillen.

Gerard Leckiepad

Gerard Leckie (1943-1982) was een uit Suriname afkomstige student psychologie in de jaren zestig en zeventig. Hij was docent en decaan op de Universiteit van Suriname. Leckie werd door legerleider Desi Bouterse gezien als aanstichter van studentenprotesten en was in 1982 een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden.

Ida Groenewoutpad

Ida Groenewout (1909-1999) was medio jaren dertig onder andere voorzitter van de Club van Protestantse Studenten, onderdeel van het NSC Carolus Magnus, en daarmee de eerste vrouwelijke student aan de Nijmeegse universiteit die zo’n belangrijke bestuurlijke positie  in een gemengde studentenvereniging bekleedde.

Boukje en Roos-pad

Boukje Niewold (1978 – 2001) en Roos de Jong (1977 – 2001) studeerden kunstgeschiedenis en archeologie. In de zomer van 2001 waren zij met andere studenten op weg naar een opgravingscampagne in Pompeï, toen het busje waarin zij reisden in Zuid-Duitsland van de weg raakte. Bij dit ongeval kwamen Boukje en Roos om het leven, net als  professor Jos de Waele, hoogleraar Klassieke archeologie.

Boukje en Roos vertegenwoordigen alle studenten die in de geschiedenis van de universiteit tijdens hun studie zijn overleden.

Thea Ivenspad

Thea Ivens (1906-1997) was een van de eerste vrouwelijke bestuursleden van het NSC Carolus Magnus. Ivens was maatschappelijk actief, onder meer als lid van de gemeenteraad van Nijmegen en ook aan de universiteit, bijvoorbeeld in de Reünistenraad en de Raad van Advies van het Nijmeegs Universiteitsblad.

Gerard Disveldpad

Gerard Disveld (1928-2002), sinds de jaren vijftig tot begin jaren negentig tuinman (en dierenverzorger) op het landgoed Heyendaal, waar de Faculteit der Geneeskunde en het Academisch Ziekenhuis St. Radboud (de componenten van het latere Radboudumc) verrezen en zich uitbreidden. Disveld woonde aan de Houtlaan en nam iedere dag het later naar hem vernoemde pad naar zijn werk, waar hij een bekende en gewaardeerde verschijning was. Bij gelegenheid van zijn pensionering werd het pad door collega's gekroond met een straatnaambordje, Disveldpad. Dat gebeurde buiten de formele regels van de gemeente om, maar het bordje bleef en de naam raakte ingeburgerd. Nu, in 2022, heeft de naam van het pad een officiële status gekregen.