Studenten op werkbezoek in Den Haag: kennismaken met de Duits Nederlandse Handelskamer en de Contactgroep Duitsland

Studenten van de master Nederland-Duitsland-Studies (NDS) en de bacheloropleiding International Business Communication (IBC) met de Duitse track gingen op werkbezoek in Den Haag. Tijdens twee bijeenkomsten bij de Duits Nederlandse Handelskamer (DNHK) en de contactgroep Duitsland van de Tweede Kamer kwam het belang van samenwerking tussen Nederland en zijn grootste handelspartner Duitsland duidelijk naar voren. “De gesprekken die wij vandaag voeren, benadrukken nogmaals hoe belangrijk het contact met Duitsland is en hoeveel wij in de toekomst als studenten hierin kunnen betekenen”, concludeert Stan (student IBC) aan het einde van een interessante en leerzame dag.

Kennismaken met de Duits Nederlandse Handelskamer (DNHK)
De Duits Nederlandse Handelskamer (DHNK) ondersteunt als netwerkorganisatie en dienstverlener Duitse en Nederlandse bedrijven die in het buurland zaken willen doen. Het schiet te hulp bij taalbarrières, faciliteert de communicatie en het contact in de eigen taal. Daarnaast adviseert de DHNK bedrijven op veelal gebieden zoals belasting en financiën, beursvertegenwoordiging, energie-initiatieven of export- en personeelsadvies. Een interessant exportvoorbeeld is de samenwerking met een Nederlands broodspread merk. Het merk wilde graag hun product graag op de Duitse markt verkopen, maar bedacht niet dat de merknaam voor Duitsers moeilijk uit te spreken was en het product niet aansluit bij de Duitse doelgroep. De broodspread was namelijk te zoet. “Dit zijn kleine cultuurverschillen waar de meeste ondernemers niet bij stilstaan en waar wij met onze expertise kunnen helpen”, vertelt Laura Vollebregt (Alumna Nederland-Duitsland-Studies en Export Consultant bij de DNHK).

In gesprek met de contactgroep Duitsland
Later op de dag ontvingen Judith Thielen en Benjamin Koerselman de aankomende Nederland-Duitsland experts in de Tweede Kamer. Ze zijn allebei leden van de contactgroep Duitsland en onderhouden het contact met collega’s van de Duitse regering. Tijdens regelmatige bijeenkomsten wisselen de partijen ideeën en samenwerkingsmogelijkheden uit. Zo vertelde kamerlid Thielen over het idee om de operatie-achterstand, ontstaan door corona, in te halen met behulp van Duitse ziekenhuizen. Daarnaast ging het gesprek ook over het imago van Duitsland en de Duitse taal. “Het onderwijs moet naast de geschiedenis ook wel de huidige rol en toekomstperspectieven belichten” vinden Lisa en Eline (studenten NDS). Door meer bewustzijn over de belangrijke relatie en de hechte samenwerking zullen er meer mensen Duitsland en de Duitse taal als kans waarnemen. Net zoals Eline (studente IBC): “Door de intensieve handel tussen Nederland en Duitsland heb ik met mijn studie enorm veel kansen en spannende uitdagingen op de arbeidsmarkt later.”

Lees meer over de bacheloropleidingen Duitse Taal en Cultuur, International Business Communication Duits en de masteropleiding Nederland-Duitsland- Studies!