Marty Herregraven (TechnoCentrum) voor de compressor en ballon. De andere deelnemers van het projectteam die erg veel werk hebben verzet zijn Erik van den Boogert (Donders Instituut), Frits Jansen (HFML), en Koen van Leeuwen (Campus & Facilities) / Foto: Dick van Aalst.
Marty Herregraven (TechnoCentrum) voor de compressor en ballon. De andere deelnemers van het projectteam die erg veel werk hebben verzet zijn Erik van den Boogert (Donders Instituut), Frits Jansen (HFML), en Koen van Leeuwen (Campus & Facilities) / Foto: Dick van Aalst.

TechnoCentrum bespaart geld én milieuschade

‘Kijk zelf eens goed om je heen om te zien waar je kunt besparen.’ De oproep komt van Stef Olsthoorn, hoofd van het TechnoCentrum van de bètafaculteit. Samen met chemicus Tom Bloemberg heeft hij een project in het leven geroepen waarmee de universiteit jaarlijks 240.000 euro bespaart met het hergebruik van helium. En waarmee ook het milieu een handje is geholpen.

Helium is een onmisbare stof bij onderzoek dat zeer lage temperaturen vereist en dat na bewezen diensten in de regel de lucht ingaat. De almaar stijgende prijzen van helium bracht een team bij elkaar om zich te beraden over de terugwinning van het gas voor hergebruik. Een mooi staaltje teamwork, blikt Stef Olsthoorn terug, die samen met chemicus Tom Bloemberg twee jaar geleden aan de wieg stond van het project. 

Helium is een bijproduct van gaswinning, waarmee de terugwinning ook winst oplevert uit oogpunt van duurzaamheid. Een bijkomend voordeel, vertelt Olsthoorn. ‘In eerste instantie ging het om de besparing. Toen de prijzen begonnen te stijgen is daarom zo’n tien jaar geleden in het magnetenlab (HFML) een installatie voor terugwinning gebouwd.’ Ook de bètafaculteit voert sindsdien al het verbruikte helium af naar deze installatie.

Nog steeds helium de lucht in

Maar in het Trigon, het huis van hersenonderzoekers van het Donders Instituut, ging nog steeds het helium de lucht in, na gebruik in de MRI-scans. Door ook dit gas af te vangen en in het HFML om te zetten in vloeibaar helium, zou de gehele campus kunnen voorzien in haar eigen heliumverbruik. Het kostte het team twee jaar aan voorbereiding, en het is gelukt: er gaat nauwelijks nog een druppel helium verloren, blikt Olsthoorn terug. ‘We hoeven bijna niks meer in te kopen, wat een besparing oplevert van een kwart miljoen euro per jaar, en helium wordt almaar duurder.’

 

Heliumtransport

Olsthoorn spreekt van een mooi staaltje teamwork, waarbij vanuit alle afdelingen de handen in elkaar werden geslagen. De eerste hobbel was het afvangen van het gas. Dit gebeurt nu met een grote ballon, waarna het gas via een compressor in gasflessen wordt geperst. Voor de tweede hobbel kwam de interne transportdienst in touw, die inmiddels wekelijks twaalf gasflessen aflevert op het HFML. Een tot dan toe onbekend transport, waarvoor de medewerkers een extra cursus kregen vanwege de speciale veiligheidseisen.

Doorzetten loont

Bij lancering van het idee werd er nog lacherig gereageerd op het ‘kinderspel met de ballon en het flessentransport’, zegt Olsthoorn. Maar iedereen heeft doorgezet, wat voor hem bewijst dat doorzetten loont, ook letterlijk. ‘Dit laat zien dat je met een relatief eenvoudige ingreep veel kunt besparen, heel actueel in deze tijden van bezuinigingen.’ Het kan een les zijn voor iedereen op de campus: om je heen kijken of het werk of de processen ook anders kunnen, eenvoudiger, goedkoper, of duurzamer.

Marty Herregraven (TechnoCentrum, foto bovenaan) voor de compressor en ballon. De andere deelnemers van het projectteam die erg veel werk hebben verzet zijn Erik van den Boogert (Donders Instituut), Frits Jansen (HFML), en Koen van Leeuwen (Campus & Facilities). Onderste foto: Michel Derksen en John van den Berg verzorgen het transport van de heliumflessen. / Foto’s: Dick van Aalst

 

Contactinformatie

Thema
Duurzaamheid