Onderzoeker bekijkt oude teksten via microfilmlezer
Onderzoeker bekijkt oude teksten via microfilmlezer

Ted van Aanholt een van twaalf nieuwe Faces of Science

Ted van Aanholt, promovendus aan het Center for the History of Philosophy and Science is een van de twaalf nieuwe Faces of Science.

Dat maakte de KNAW donderdag bekend. Faces of Science is een netwerk van promovendi die met blogs, vlogs en presentaties ‘een gezicht geeft aan wetenschap’. Op FacesofScience.nl bloggen tientallen promovendi over hun onderzoek, de wetenschap in het algemeen en hun leven als wetenschapper. Ze laten zien hoe divers de wetenschap eigenlijk is en willen jongeren inspireren en enthousiasmeren voor de wetenschap. De promovendi worden voorgedragen door leden van de KNAW, leden en alumni van De Jonge Akademie en NEMO Kennislink. 

De verboden filosofie van het atomisme

Ted van Aanholt doet onderzoek naar het atomisme, een belangrijke filosofische stroming in de zeventiende eeuw. Tegenwoordig weten we natuurlijk allemaal dat de wereld is opgebouwd uit atomen. In de zeventiende eeuw was dat wel anders: toen kon je met deze opvatting zomaar je baan verliezen… of erger! Ted onderzoekt waarom deze opvatting in die tijd zo controversieel was en hoe wetenschappers met deze censuur omgingen.

De komende jaren gaat Ted over dit onderzoek blogs en vlogs maken, maar ook over wat een historicus van de filosofie eigenlijk doet. Verhalen over het bezoeken van oude bibliotheken en het doorspitten van kerkelijke archieven bijvoorbeeld, maar ook over hoe het is om een vijfhonderd jaar oud boek vast te houden en over de band die je opbouwt met filosofen die al eeuwen dood zijn bijvoorbeeld.

Als je benieuwd bent kan je nu al meer over Teds project lezen op zijn projectpagina en binnenkort vind je hem op FacesofScience.nl