Tekenmoment Laudato Si' met vertegenwoordigers van FFTR en Stichting Socires
Tekenmoment Laudato Si' met vertegenwoordigers van FFTR en Stichting Socires

Tekenmoment oprichting Laudato Si'-Instituut

De Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en Stichting Socires gaan een samenwerking aan om het Laudato Si’-Instituut op te richten en in stand te houden. Op 8 juni tekenden vertegenwoordigers van de beide organisaties voor de oprichting.

Het Instituut zal onderzoek doen naar integrale ecologie vanuit een dialogisch en trans-disciplinair perspectief. Bij het instituut worden een bijzonder hoogleraar, een parttime wetenschappelijk medewerker en een aantal promovendi ondergebracht. 

Het samenwerkingsverband heeft een lange voorgeschiedenis. In 2018 adviseerde bisschop Gerard de Korte de Radboud Universiteit zich te oriënteren aan de Encycliek Laudati Si’ van Paus Franciscus over het “gezamenlijk bewonen van het ene huis”. Bij het afscheid van prof Frans Wijsen als decaan Theologie heeft de bisschop dit advies herhaald. Het College van Bestuur heeft dit advies meegenomen in de dialogen over de katholieke identiteit van de universiteit en heeft in de Stichting Socires een bondgenoot gevonden voor de inrichting van het instituut.

Het instituut wordt op 1 december 2023 geopend, voorafgegaan door een wetenschappelijk symposium getiteld ‘Van Antropoceen naar Symbioceen in Onderwijs en Onderzoek’.
 

Tekenmoment Laudato Si' met vertegenwoordigers van FFTR en Stichting Socires
Beeld: Maren van der Burght

Contactinformatie