Op verschillende campussen in Nederland gaan tellers aan de slag om binnen een vastgestelde tijd zoveel mogelijk planten en dieren te registreren. Met de speciale app Obsidentify kan de wandelaar via foto’s de oogst vastleggen. De BioBlitz gaat op 22 mei van start en blijft een maand in de lucht, met de uitdaging om binnen die tijd op alle terreinen samen vijfduizend soorten te registreren.
Behalve het tellen is de dag ook bedoeld om de studenten en medewerkers te verleiden tot een wandeling over de campus, waarvoor onlangs een digitale wandelkaart is gelanceerd. Om de mensen op 22 mei te helpen met tellen, staan op het Erasmusplein experts in flora en fauna klaar om je te wijzen op de natuurlijke rijkdom van de campus. Het startpunt is gemarkeerd met de promotiekar van Radboud Green Office.
Variatie is belangrijk
Over het belang van een gevarieerde natuur is geen discussie meer. Margot Jansen, voorzitter van de projectgroep biodiversiteit op de Nijmeegse campus: ‘Voor de balans in de natuur is het belangrijk dat er variatie is, ook als leefomgeving van insecten en andere dieren.’ Jansen wijst ook op het belang van afwisseling van licht en schaduw, en op de invloed op de waterhuishouding op de campus.
Die variatie geldt ook het behoud van soorten die uit oogpunt van de biodiversiteit minder bijdragen. Zo is een soort als de Amerikaanse eik, een exoot die voorkomt op de campus, niet de beste boom om insecten te bedienen. Jansen: ‘Maar als schaduwplek kan zo’n exoot wel van waarde zijn, bijvoorbeeld voor onze studenten die om meer schaduwplekken op de campus vragen.’
En zo zijn er in de natuurlijke omgeving meerdere waardes die verenigd moeten worden, zoals ook de cultuurhistorie. Jansen wijst op de rododendrons, uit oogpunt van biodiversiteit niet populair, en historisch gezien een veel voorkomende plant op de campus. Dit heeft te maken met de liefde van de plant in tijden van de aanleg van het voormalige landgoed van de familie Jurgens, de voorloper van de campus. ‘In oudere plannen stond nog dat we van al die rododendrons af wilden’, zegt Jansen. ’Daar denken we nu genuanceerder over, uit oogpunt van cultuurhistorie willen we deze plant inperken, maar wel voor de campus behouden.’
Je bent nodig
Op woensdag 22 mei is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Startpunt van de wandeling onder begeleiding van een expert: Erasmusplein vanaf 12 uur. De Radboud Universiteit gaat voor een gezonde omgeving met oog op de verbetering van de biodiversiteit. Wil je meer weten over de inspanningen op de camps om de biodiversiteit te versterken?
Visie biodiversiteit Radboud Universiteit
Wil je meer weten over de duurzame initiatieven op de campus? Kom op 4 juni naar het Radboud Impact Festival. Het Radboud Green Office tovert tussen 12.00 en 18.00 uur het Erasmusplein en het Pieter Bondamplein om in een prikkelende showcase van duurzame projecten. Doe mee aan workshops, neem een drankje en een hapje en verken je eigen opties om actief met duurzaamheid aan de slag te gaan.