Radboud Taal en Communicatie Masterclasses

Terugblik Radboud Taal en Communicatie Masterclasses

Wetenschap en skills kwamen samen tijdens de Radboud Taal en Communicatie Masterclasses, een samenwerking van de Faculteit der Letteren, Radboud in'to Languages en het Radboudumc. Aanwezigen doken in de kracht van storytelling, inclusief taalgebruik, de wereld van generatieve taaltechnologie en effectieve interpersoonlijke communicatie in de zorg. Inzichten uit de wetenschap werden aangevuld met concrete handvatten en tips voor de praktijk.

Prof. dr. Marc van Oostendorp trapte de middag af met een inspirerende openingslezing over het belang van taal in het dagelijks leven. Met taal als rode draad verbond hij de verschillende onderwerpen van de masterclasses, waarbij zijn verhaal verrassend werd ondersteund met door AI gecreëerde afbeeldingen. Vervolgens namen de deelnemers aan een van de vier masterclasses deel.

Storytelling

De vraag hoe kun je storytelling gebruiken om jouw publiek te beïnvloeden werd beantwoord door experts dr. Dennis Kersten, dr. Kobie van Krieken en Yannick Baay. Zij lieten zien hoe verhalen de wereld om ons heen kleuren, om vervolgens de deelnemers zelf het verhaal van hun organisatie of bedrijf te laten creëren aan de hand van 10 stappen. Iedereen liep naar buiten met een eigen story die mensen aan het denken zet.

Inclusief taalgebruik

Sommige vormen van taal sluiten mogelijk mensen uit, terwijl je als professional juist zoveel mogelijk mensen wil aanspreken met jouw boodschap. Dr. Lotte Hogeweg,  prof dr. Liedeke Plate, dr. Jet Hoek en Caro Struijke bespraken voorbeelden van bedrijven die hier bewust mee omgaan en vertelden ook wat hiervan de gevolgen zijn binnen de maatschappij. Vervolgens kwamen de verschillende valkuilen van taalgebruik aan bod en werden de deelnemers uitgedaagd om kritisch naar voorbeelden en teksten te kijken om deze inclusiever te maken.

Effectieve interpersoonlijke communicatie

Hoe haal je met bewust taalgebruik en effectieve communicatie het optimale uit jouw gesprekken? Prof. dr. Enny Das, prof. dr. Sandra van Dulmen en Janou Hemsing richtten zich tijdens deze masterclass op de do’s en don’ts van effectieve interpersoonlijke communicatie. De theorie over het belang van luisteren en het herkennen en voorkomen van weerstand werd verfrissend afgewisseld met groepsgesprekken om technieken te oefenen en ervaringen uit te wisselen.

Taal en AI

Tot slot zetten Kasper Maes en dr. Louis ten Bosch uiteen wat AI betekent in de maatschappij. De deelnemers werden verwonderd door de achtergrond, mogelijkheden en rol van AI voor de toekomst. Ze kregen tips om ChatGPT of andere beschikbare technologie in te zetten en werden uitgedaagd om deze te gebruiken voor brainstormen, teksten herschrijven, feedback geven, afbeeldingen analyseren, gesprekken voeren en nog veel meer.

Na afloop van de masterclasses wisselden de aanwezige professionals ervaringen uit tijdens de netwerkborrel. Ze gingen naar huis met een certificaat van deelname en concrete handvatten om toe te passen in de praktijk. De organisatie bedankt alle sprekers en deelnemers hartelijk voor een leerzame en inspirerende middag!

Houd onze agenda in de gaten voor meer masterclasses. Wil je je nu al verder ontwikkelen? Bekijk dan het cursusaanbod van Radboud in’to Languages.

Radboud Taal en Communicatie Masterclasses

communicatie [at] let.ru.nl (communicatie[at]let[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren