Podcast

"The Regional Fictions Podcast" met onderzoekers van de Faculteit der Letteren/RICH nu live

Als onderdeel van de publiciteitsactiviteiten van het NWO-gefinancierde project "Redefining the Region: De transnationale dimensies van de streek" (VI.C.181.026) hebben de P.I. van het project, prof. dr. Marguérite Corporaal, en leden van het onderzoeksteam zojuist een nieuwe literaire podcastserie uitgebracht, getiteld "The Regional Fictions Podcast." In deze podcasts belichten onderzoekers minder bekende negentiende-eeuwse regionale boeken en mediadocumenten in gesprek met andere deskundigen. Elke aflevering, gepresenteerd door onderzoekers die deel uitmaken van het VICI-project, brengt negentiende-eeuwse regionale literatuur en media aan het licht en bevat een interview met andere onderzoekers en een voordracht van korte fragmenten uit de teksten die worden besproken. De podcast is beschikbaar op Buzzsprout en ook op een daarvoor toegewezen Spotify-kanaal.

In de eerste aflevering interviewt Marguérite Corporaal prof. Petra Broomans (Rijksuniversiteit Groningen) over de Zweedse auteur Selma Lagerlöf. In de tweede aflevering onderzoekt Anneloek Scholten de Nederlandse regionale fictie en de kritische receptie van regionalisme met dr. Eric Storm (Universiteit Leiden). In de derde aflevering praat Giulia Bruna met dr. Valentina Bold (Schots auteur en onafhankelijk wetenschapper) over de verhalen van de Schotse schrijver J.M. Barrie die zich afspelen in zijn geboorteplaats Kirriemuir. Twee nieuwe afleveringen zijn in de maak en zullen in de herfst worden uitgebracht: een over Duits-Amerikaanse teksten gepresenteerd door Chris Cusack, en de andere over poëzie uit Lancashire en de negentiende-eeuwse tijdschriftencultuur gepresenteerd door Sophie van Os.

De podcasts zijn bedoeld voor onderzoekers en studenten in de geesteswetenschappen die geïnteresseerd zijn in negentiende-eeuwse regionale identiteiten en Europese regionale of streekliteratuur in transnationaal perspectief. Ze zijn ook nuttig en leerzaam als lesmateriaal voor studenten.

In het bijzonder dank aan: Simon Holla en collega's van Radboud Educational Clips; dr. Ruud van den Beuken (Radboud Universiteit); Vera Dümmer (Marketing en Communicatie Letteren); Savanne Maas.