Nieuwsoverzicht
Hoe onderzoek naar stemgedrag bijdraagt aan een genuanceerder beeld van islam
Door te begrijpen hoe moslims politiek participeren, kunnen we de de West-Europese beeldvorming van islam nuanceren.
‘Duurzaamheid verdient een vaste plek in medisch curriculum’
Gezien de hechte relatie tussen milieu en gezondheid, verdient duurzaamheid veel meer aandacht in het medisch onderwijscurriculum in Nijmegen. Dit zeggen de studenten achter de Green Health Week op de medische faculteit.
Geslaagde editie lustrumsymposium ‘Diversity, Equity & Inclusion: grand challenges’
Op donderdag 19 oktober 2023 vond het Symposium ‘Diversity, Equity & Inclusion: grand challenges’ plaats met inspirerende sprekers en boeiende parallelsessies.
Nederlandse stereotypen over Polen in de zeventiende eeuw definieerden Oost- en West-Europa
Nederlandse vooroordelen over Polen kennen een lange voorgeschiedenis, volgens letterkundige en historicus Paul Hulsenboom, die op 24 oktober promoveert aan de Radboud Universiteit.
Radboud Universiteit ondertekent intentieverklaring inclusiever onderwijs VN
Collegevoorzitter Daniël Wigboldus heeft op 12 september namens de Radboud Universiteit de intentieverklaring inclusiever onderwijs ondertekend. ‘Met deze intentieverklaring geven we onszelf als universiteit een belangrijke opdracht.’
Eerste Radboud Gateway Fellowship studenten deden stage bij FNWI
Het Radboud Gateway Fellowship, gelanceerd om wetenschappelijke diversiteit te vergroten, ontving deze zomer met succes vier stagiairs. Aanmeldingen voor zomer 2024 zijn geopend tot 31 januari 2024. De fellowship dekt reis- en visumkosten.
'Het was maar een grapje': letterkundige Ivo Nieuwenhuis over humorschandalen
Mogen we tegenwoordig nergens meer grappen over maken? Volgens letterkundige Ivo Nieuwenhuis is dat niet zo. In zijn boek Het was maar een grapje laat hij zien dat humorschandalen juist van alle tijden zijn.
'Geld maakt wit': waarom mensen vaker van etniciteit wisselen
Gedurende je leven meermaals van etniciteit wisselen: voor miljoenen mensen wereldwijd is het helemaal niet zo absurd. Etniciteit is voor hen niet een rigide begrip, maar iets dat verandert naar mate van hoe je plek in de samenleving verandert.
De rol van Papoease kinderen in de Nederlandse kolonisatiemissie in West-Papoea
Waarom staan er zo vaak kinderen op foto’s van katholieke missionarissen die aan het begin van de twintigste eeuw in West-Papoea werkten? Dat vroeg historica Marleen Reichgelt zich af. ‘De kinderen waren veel meer dan alleen beschavingsdoelen.’ Reichgelt verdedigt haar proefschrift op 20 juni aan de Radboud Universiteit.
Gezocht: leden voor de Diversity, Equity and Inclusion Committee
Wil jij bijdragen aan een inclusieve en veilige faculteit? Meld je dan aan voor de Diversity, Ecquity and Inclusion Committee (DEI) van de Faculteit der Sociale Wetenschappen!
Sluit je aan bij de muzikale gemeenschap van de Radboud Universiteit
Bespeel je graag een instrument, zing je of treed je op met spoken word? Het Diversity, Equity and Inclusion Office onderzoekt de mogelijkheden voor het opzetten van een muzikale gemeenschap aan de Radboud Universiteit.
Onderzoeksteam Radboud Universiteit en Radboudumc brengt adviezen uit voor betere transgenderzorg in Nederland
Een team van onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc onderzocht hoe de toenemende wachttijd voor transgenderzorg verklaard en opgelost kan worden. ‘Er is een mismatch tussen de vraag naar en de inrichting van de transgenderzorg’.
Verslagen van burenruzies geven stem aan Sri Lankaanse bevolking onder VOC-bewind
Promovendus Luc Bulten van de Radboud Universiteit ontdekte dat registers in achttiende-eeuws Sri Lanka niet alleen werden ingezet door de VOC ter exploitatie, maar dat geregistreerden zelf ze ook in hun voordeel liet werken.
Subsidie voor onderzoek quota geracialiseerde Nederlandse wetenschappers
Het project ‘Quotas voor de inclusie van geracialiseerde Nederlandse wetenschappers’ onder leiding van Anya Topolski ontvangt een bijdrage van NWO.
Column: Een oproep tot duidelijkheid
Corrumpeert macht? Niet als je je macht inzet om machtelozen te helpen. In haar nieuwe column beschrijft Chief Diversity Officer Rona Jualla van Oudenhoven hoe je dit kunt doen.
Column: Hoe voer je het gesprek over macht(smisbruik)?
Uit onderzoek van de vakbonden in 2019 bleek dat 4 op de 10 universiteitsmedewerkers machtsmisbruik en intimidatie ervaart. Hoe zit dat op de Radboud Universiteit? Komt het voor bij ons?
'Het is tijd om ongelijkheid beter aan te pakken: via de cijfers'
Vrouwen komen niet vooruit, en de enige manier om dat te verhelpen is met meer data en experimenten, aldus Natascha Wagner, hoogleraar Ontwikkelingseconomie, in haar oratie op 6 oktober aan de Radboud Universiteit.
Diversiteit en inclusie op de universiteit: ‘Er is een positieve verandering ingezet’
Aan de Radboud Universiteit is een positieve verandering ingezet op het gebied van diversiteit en inclusie. Tegelijkertijd mag de universiteit nog proactiever handelen op dit gebied.
Hoe pak je discriminatie en intimidatie aan? Leer het via deze module
De Radboud Universiteit streeft een veilige, inclusieve en rechtvaardige academische gemeenschap na. De module Tackling Harassment helpt hierbij.
Mozaïek 2.0 beurs voor onderzoek naar jeugdherstelrecht in Suriname
Sabine de Vries ontvangt een Mozaïek 2.0 beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze beurs gaat ze onderzoek doen naar alternatieven voor strafrecht.