Wijkhelden gezocht voor de campus
Vanaf oktober worden studenten en medewerkers in de gelegenheid gesteld om het zwerfafval op te ruimen. Bij vijf gebouwen komen afvalcontainers en prikkers te staan.
‘Als een kind door blijft vragen, weet ik het antwoord op een gegeven moment ook niet meer’
Astrofysicus Heino Falcke schreef samen met zijn vrouw een kinderboek over het universum: ‘Kruimels in het heelal’.
De natuur verdween uit de landbouw, maar niet uit de boeren
In ‘Hoe de natuur uit de landbouw verdween’ laat Radboud-historicus Marij Leenders zien hoe het boerenbedrijf sinds de negentiende eeuw drastisch veranderde. ‘Boeren hebben een intuïtieve band met de natuur, het is zaak om die terug te vinden.’
Tij in klimaatverandering wel degelijk te keren (maar laat de zaak dan niet op z’n beloop)
Dat het klimaat verandert onder invloed van de mens staat onomstotelijk vast, maar dat wil niet zeggen dat we het proces niet kunnen keren. Dit zegt Marc Davidson, hoogleraar filosofie van duurzaamheid.
Waarom zoveel goed bedachte plannen sneuvelen (en een nieuwe masteropleiding gaat helpen)
Of het nu gaat om stikstof, zonnecellen of om het beleid Nederland van het gas af te krijgen: mooi bedacht, maar het loopt spaak in de uitvoering. In een nieuwe masteropleiding bundelen twee faculteiten en een aantal organisaties de krachten.
Waarom bubbelt er methaan omhoog in meren en rivieren (en is dat een probleem)?
Ecoloog Sarian Kosten onderzoekt waarom en hoeveel methaan er uit onze wateren komt én hoe we dat wellicht kunnen verminderen, bijvoorbeeld met natuurlijke oplossingen.
LED’s GO – investering in duurzaamheid
In het project LED’s GO wordt conventionele verlichting in de gebouwen op de campus vervangen door energiezuinige ledverlichting. Daarmee bespaart de Radboud Universiteit 65% op de energie die nodig is voor verlichting.
Met de juiste planten kan veen weer herstellen en dat is goed nieuws voor de natuur
Wetlands, zoals venen en moerassen, zijn in Nederland grotendeels verdwenen. Door middel van vernatting en de groei van de juiste planten, kunnen wetlands weer hersteld worden. Dat blijkt uit onderzoek van Renske Vroom van de Radboud Universiteit.
Natuurontwikkeling doe je niet alleen (en studenten gaan leren hoe dan wel)
De Haterse Vennen is een geliefd natuurgebied voor recreanten, en zoals vaker zoekt ook de vrijetijdsmarkt dan naar een verdienmodel. Deze maand start een nieuw interdisciplinair onderwijsprogramma over duurzame gebiedsontwikkeling.
Download nu: Rapporten Future Dikes fase 1
De resultaten van Future Dikes fase 1 zijn beschreven in een vijftal rapporten, die nu te downloaden zijn.
‘Ons voortbestaan hangt af van het leven in de oceaan’
De relatie tussen mens en natuur krijgt steeds meer aandacht, maar volgens Jennifer Telesca, universitair hoofddocent Milieukunde, moet er nog veel gebeuren. Lees haar interview om te ontdekken waarom ze pleit voor systeemverandering.
‘Zonder de juiste sociale relaties hou je gezonde voedingskeuzes moeilijk vol’
Stimuleren familie, vrienden en andere bekenden jongvolwassenen om duurzamere voedingskeuzes te maken? Of hinderen ze daar juist bij? Dat gaat gedragswetenschapper Nina van den Broek de komende drie jaar samen met jongvolwassenen onderzoeken.
Nieuwe studie: Waarom worden technische producten jarenlang gebruikt en andere snel weggegooid?
Paolo Franco, universitair docent Marketing, onderzocht hoe klanten actief bijdragen aan de verlenging van de productlevenscyclus en dat bedrijven dit "entropiewerk" moeten overwegen voordat ze ingrijpen.
Lora is het gezicht achter Realize Your Idea: ‘Als iedereen iets doet, kun je samen iets groots bereiken’
Lora van Oene (20) is nu een half jaar de coördinator van Realize Your Idea, de service van Radboud Green Office die studenten en medewerkers ondersteunt in het uitvoeren van duurzame ideeën op de campus.
NWO subsidie voor HySUCCESS consortium
HySUCCESS consortium van start om sociaaleconomische aspecten en implementatie van waterstof te onderzoeken
Radboud Universiteit staat op de Vierdaagse
Tijdens de Vierdaagsefeesten van 13 t/m 19 juli is er naast muziek, feest en lekker eten ook ruimte voor verdieping. Verschillende Radboud-wetenschappers zullen in Nijmegen de mooiste kanten van hun onderzoek laten zien.
Klimaatraad adviseert overheid: Handel doortastend en met beleid op CO2-verwijdering om klimaatdoelen te halen
Er is actief overheidsingrijpen nodig om CO2-verwijdering uit de atmosfeer voor elkaar te krijgen. Dat adviseert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR), waarvan Radboud Universiteit-onderzoeker Heleen de Coninck plaatsvervangend voorzitter is.
Stijgende zeespiegel nu al gevaarlijk voor kustvogels zoals de scholekster
Door de stijgende zeespiegel zal het aantal scholeksters op drie Waddeneilanden de komende 100 jaar met 56 tot 79 procent extra afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de James Cook University in Australië en de Radboud Universiteit.
Klimaatmanifest aan Rob Jetten: laat jongeren meebeslissen
Hoe ervaren jongeren de klimaatcrisis en wat moet er volgens hen gebeuren om het klimaat-tij te keren?
Middernachtzon op Spitsbergen: op expeditie naar fytoplankton
Op 5 juli vertrekken zullen vijf wetenschappers van de Radboud Universiteit onder leiding van Wytze Lenstra monsters nemen van de zeebodem en de waterkolom in één van de fjorden van Spitsbergen.