Met bijna 100 medewerkers uit beide organisaties, verdeeld over 7 Alliander-bedrijfseenheden en 4 Radboud Universiteit-faculteiten, maken we werk van de toekomst van energie. Op 10 oktober 2023 presenteerden we de tussentijdse resultaten van ons werk.
![Feiten en cijfers samenwerking Alliander en Radboud Universiteit stand van zaken oktober 2023](/sites/default/files/styles/node_header_sm/public/2023-10/Facts%20%20Figures%20%28002%29.jpg.webp?itok=DWB07h2B)
![Feiten en cijfers samenwerking Alliander en Radboud Universiteit stand van zaken oktober 2023](/sites/default/files/styles/hero_small/public/2023-10/Facts%20%20Figures%20%28002%29.jpg.webp?itok=zyeODLXM)
Tussentijdse resultaten samenwerking Alliander en Radboud Universiteit
De strategische samenwerking van Alliander en de Radboud Universiteit is anderhalf jaar actief. Wat begon als een veelbelovend idee, heeft zich ontwikkeld tot een samenwerking die dankzij de gecombineerde inzet en expertise tot mooie resultaten heeft geleid.
![Feiten en cijfers samenwerking Alliander en Radboud Universiteit stand van zaken oktober 2023](/sites/default/files/styles/content_full/public/2023-10/Facts%20%20Figures%20%28002%29.jpg.webp?itok=JisEKVb5)
De samenwerking heeft al verschillende positieve resultaten opgeleverd. Alliander heeft met succes studenten aangetrokken. Er wordt gezamenlijk onderzoek gedaan, waarvan enkele resultaten al geïntegreerd zijn in de processen en werkwijzen van Alliander. Bovendien tonen Radboud en Alliander aan de buitenwereld hun inzet om gezamenlijk te werken aan onderzoek en innovatie en daarmee de energietransitie te versnellen. De gezamenlijke inspanningen dragen bij aan de ontwikkeling van duurzamere, slimmere oplossingen.
Hoe staat het ervoor in de verschillende thema’s?
• Accounting - (Jop Adriaans & Frank Hartmann)
Hier gaat het om financiën en managementaccounting. Hoe kan Alliander de strategie afstemmen op de behoeften van vandaag en morgen? Hoe kunnen zij de druk van de samenleving meenemen in besluitvorming?
• AI & Data Science - (Jacco Heres & Yuliya Shapovalova)
Kunstmatige intelligentie en data science helpen Alliander om de schat aan gegevens waarover men beschikt te kunnen ontsluiten. Diepgaande analyses kunnen kostbare inzichten opleveren in de netwerkinfrastructuur. Met behulp van AI kunnen we niet alleen problemen oplossen, maar ze zelfs voorkomen. Dit is de toekomst van energiebeheer.
• Cybersecurity - (Barry Pouwels & Erik Poll)
Hier draait het om de digitale veiligheid van systemen en het begrijpen van menselijk gedrag dat tot beveiligingsproblemen kan leiden. In een tijdperk waarin digitale dreigingen overal aanwezig zijn, is dit thema van cruciaal belang om de veiligheid van het netwerk te waarborgen.
• Energie & Ruimtelijke Planning - (Lars de Laat & Martijn Gerritsen)
Op weg naar een duurzamere toekomst, kan een strategische benadering van energie- en ruimtelijke planning bijdragen aan de energietransitie. Het optimaliseren van energienetwerken vereist een diepgaand begrip van locaties, water- en internetnetwerken, en de behoeften van industrie en burgers.
• Fysieke Modellering - (Sander Rieken & Gerjen Tinnevelt)
Hier draait alles om het begrijpen van de fysieke aspecten van ons energienetwerk, van kabels tot transformatoren. Dit begrip stelt ons in staat om energie efficiënter te transporteren terwijl we de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk behouden.
• Statistieken - (Jacco Heres & Eric Cator)
Hier gaat het om het gebruik van statistieken om de gridcapaciteit te optimaliseren en aansluitingen efficiënter te maken. Deze benadering belooft een slim gebruik van de huidige gridcapaciteit, en daarmee een duurzamere toekomst.
Contactinformatie
Meer weten over de strategische samenwerking van Radboud Universiteit en Alliander? Neem contact op met Jon Feenstra of Iris van Veghel van Research & Impact, Radboud Universiteit.