Foto van Jeanine Hennis Plasschaert
Foto van Jeanine Hennis Plasschaert

Tweede Kamer en Europarlement: rivaliteit

Minister van Defensie en Europarlementariër Jeanine Hennis Plasschaert. Foto: Chatham House.

Op donderdag 6 juni mogen we naar de stembus om onze stem uit te brengen voor het Europees Parlement. De komende weken zullen we een aantal interessante artikelen rond dit thema onder de aandacht brengen in de rubriek ‘Europa, best belangrijk’.

“Jeanine, je hebt misschien wel gelijk met wat je zegt over het belang van Europa, maar vergeet niet: uiteindelijk spelen wij hier de eredivisie en jullie in het Europees Parlement slechts eerste divisie.”

Die woorden kreeg Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert te horen van een woordvoerder van de PvdA. Tussen Tweede Kamer en Europarlement heerst nogal wat onmin, onbegrip en onbekendheid.

Soms betreft dit de gedragsregels en parlementaire cultuur. “Zij in Brussel hebben niks te zeggen maar verdienen wel meer dan wij”. En andersom: “zij in Den Haag zijn alleen mediagericht en weinig gefocust op de lange termijn”. Financiële twisten waren ook geregeld aan de orde van de dag. Van oudsher was het Europees Parlement geneigd meer geld te vragen dan de lidstaten wilden betalen. In de jaren tachtig groeide de kritiek vanuit Nederland: de inkomsten van Europa moesten de uitgaven bepalen zo vond minister van Financiën Onno Ruding (CDA). En ook in de jaren negentig en de jaren nul klonk kritiek: waarom moest Nederland de grootste nettobetaler zijn van de EU terwijl in eigen land geregeld bezuinigd moest worden?

Soms ook wekken beleidsinhoudelijke verschillen van inzicht irritatie. Een recent voorbeeld daarvan is de Natuurherstelwet. Waar het Europees Parlement eerder instemde met de wet heeft Nederland in de Europese Raad van Ministers nu toch tegen gestemd. Het kabinet gaf daarmee gehoor aan een motie van NSC en BBB die het kabinet opriep om tegen de wet te stemmen. 

 

Lees meer over rivaliteit tussen Tweede Kamer en Europarlement: 

Damme, Leon van (2012). Champions League of slechts eerste divisie? Rivaliteit tussen Tweede Kamerleden en Europarlementariërs. Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012. De Verenigde Staten van Europa (p. 35-45). 

Reiding, Hilde (2014). Compromis en confrontatie. Over de ontwikkeling en het gebruik van de begrotingsrechten van het Europees Parlement Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2014. Het geld regeert (p. 55-67).

Contactinformatie