Hersenscans
Hersenscans

Universiteit zet haar hersenonderzoek in de etalage

Op 25 april organiseert Radboud Healthy Brain een eerste symposium: ‘The Future of the Mind’. Tijdens deze dag zet de universiteit de deuren naar haar hersenonderzoek wijd open. Dit is inmiddels zó veelomvattend, dat hoogleraar Roshan Cools de tijd rijp acht om het publiek en de beleidsmakers te inspireren met nieuwe inzichten uit het onderzoek. Hoog op de agenda staan de zegeningen - en de pijn - van de digitale technologie voor het gezonde brein.

Het hersenonderzoek is binnen enkele tientalen jaren niet meer weg te denken van de Nijmeegse campus, met zo’n duizend onderzoekers verspreid over welhaast alle van de zeven faculteiten. Behalve fundamenteel onderzoek krijgt ook de maatschappelijke impact veel aandacht. Het congres deze maand komt voort uit de ambitie om de universiteit mede te profileren met de betekenis van haar hersenonderzoek voor beleid en publiek.

Het ‘healthy’ in ‘healthy brain’ moeten we dus ruim opvatten

Het wemelt in de samenleving van de vraagstukken die samenhangen met ontwikkelingen in het onderzoek naar hersenen en natuurlijke intelligentie, aldus Cools, initiator van het symposium. Ze noemt de neurotech-ambities van Elon Musk met implantaten in het brein, of het vraagstuk rond aansprakelijkheid en artificiële intelligentie: wie moet je bekeuren bij een ongeluk met een zelfrijdend voertuig? ‘Die vraagstukken vragen om een brede blik van de wetenschap’, zegt Cools. ‘Een gesprek tussen de disciplines is onontbeerlijk, maar vooral ook ons gesprek met de politiek en het publiek.’

Het brein in relatie tot een gezonde samenleving

Het symposium stelt een keur aan vraagstukken aan de orde, bijvoorbeeld de invloed van sociale media op de ondermijning van de democratie, of de beloftes en risico’s van onze smartphones voor de geestelijke gezondheid, of de relatie tussen de brein-geïnspireerde technologie en recht en veiligheid. Ook het rijke taalonderzoek van de universiteit komt aan de orde, bijvoorbeeld in een debat over de doorwerking van de taaltechnologie op de samenleving, denk aan ChatGTP.

Het ‘healthy’ in ‘healthy brain’ moeten we dus ruim opvatten, zegt Cools. ‘Centraal staat het brein in relatie tot een gezonde samenleving. Daarbij worden met nadruk ook de ethische grenzen verkend, bijvoorbeeld bij de regulering van de technologische ontwikkelingen. Een precair vraagstuk, zegt Cools. ‘Te veel regulering belemmert de voortgang van onderzoek, maar te weinig brengt risico’s met zich mee van maatschappelijke ontwrichting.’

Het symposium The Future of the Mind  wordt gehouden in het Engels en vindt plaats in de Red Room (01.201) van Trigon. Vanwege de grote belangstelling werken we met een wachtlijst. Wil je het symposium ook bijwonen? Stuur een e-mail naar healthybrain [at] ru.nl (healthybrain[at]ru[dot]nl) om op de wachtlijst te komen.

Meer informatie over het symposium

 

Healthy Brain Symposium The Future of the Mind op 25 april 2024

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Healthy Brain
Thema
Ethiek, Hersenen, Privacy, Recht, Zorg & Gezondheid