Van kantoorbaan naar groentes telen op twee zelfoogsttuinen

Jorian Damen, alumnus Bedrijfskunde, is mede-eigenaar en stadsboer bij Gelukkige Groentes. Hij durfde het roer 2,5 jaar geleden compleet om te gooien: van kantoorbaan bij een commercieel bedrijf naar groentes telen op twee zelfoogsttuinen. En met succes, want Gelukkige Groentes werd hét goede doel van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten in 2023. Naast de impact op natuur en klimaat, creëert Jorian met het bedrijf ook sociale waarde.

Portret Jorian Damen 1

Jorian Damen

Huidige functie

Mede-eigenaar en stadsboer bij Gelukkige Groentes

Vooropleiding

Master Bedrijfskunde

Waarom heb je voor de studie Bedrijfskunde gekozen?

“Ik wist op de middelbare school niet goed wat ik wilde doen. Ik was goed met cijfers en bedrijfskunde leek me een studie met veel mogelijkheden.”

Wat voor meerwaarde had deze studie voor je carrière?

“De opleiding was een goede basis voor veel verschillende functies in het werkveld. Ik ben uiteindelijk gestart in een financiële rol en maakte vrij snel de overstap naar marketing. Net als de meeste wetenschappelijke studies was de inhoud van de opleiding vooral theoretisch maar het heeft me zeker geholpen in analytische vaardigheden en kritisch denken. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van.”

“Ik werd echter niet gelukkig van mijn kantoorbaan bij commerciële bedrijven. Ik heb na 5 jaar het roer compleet omgegooid en ben groentes gaan telen met Gelukkige Groentes. Gezien ik hier ook mede-eigenaar en ondernemer ben, komt mijn studie en de ervaring in het bedrijfsleven nog steeds van pas. Samen met mijn vennoot Sam willen wij van een ‘geitenwollensokken concept’ een serieus verdienmodel maken met positieve impact op mens en natuur. Met alleen kennis van groentes telen komen we daar niet.”

Wat zijn jouw werkzaamheden in je huidige functie?

“Ik werk op onze twee zelfoogsttuinen (Malden en Ooij) waar de abonnementhouders dagelijks hun groentes komen oogsten. Lekker buiten werken met de handen: kruien, zaaien, planten en wieden. Daarnaast geef ik ook moestuinles op basisscholen en verzorg ik moestuincursussen en bedrijfsuitjes. Een hele diverse rol.”

Portret Jorian Damen met courgettes

Wat vind je het meest interessant aan je werk en op welke manier maak je impact?

“Naast dat ik het lekker vind om fysiek werk te doen, haal ik vooral voldoening uit de waarde die we met Gelukkige Groentes kunnen creëren. Waar de landbouwsector – zoals we hem kennen – steeds verder vastloopt, zien wij juist de bodem vruchtbaarder worden, de biodiversiteit toenemen en de groentes prachtig groeien zonder gebruik van pesticiden, kunstmest of zware machines. Dit is voor mij veel belangrijker dan een dik salaris en een dure auto.”

“Ik geloof er echt in dat wij verschil kunnen maken door te laten zien dat landbouw mogelijk is met positieve maatschappelijke impact. Langzaamaan komen steeds meer mensen bij ons kijken om te zien hoe we dit doen. Afgelopen jaar kwam de top van een chemiebedrijf (pesticiden-producent) langs om over onze werkwijze te leren die pesticiden onnodig maakt. Dat was wel gaaf.”

Bij de Faculteit der Managementwetenschappen zijn een ‘duurzame leefomgeving’, ‘veerkrachtige samenleving’ en ‘sociale economie’ belangrijke thema’s. Draag jij in je huidige functie bij aan deze thema’s en op welke manier?

“Zeker. Naast de impact op natuur en klimaat willen we ook sociale waarde creëren. Door onze zelfoogsttuinen komen meer mensen in aanraking met de herkomst van voedsel en gaan ze de samenwerking aan met de boer. Omdat ze lid zijn voor een heel seizoen, zonder garanties op de hoeveelheid oogst, delen we de risico’s. Dit creëert verbinding. We zien onze klanten dan ook echt als gemeenschap.”

“De vrijheid van het ondernemen vind ik ook prachtig. Anderhalf jaar geleden vroegen we ons af wat we met een stukje vrije ruimte op onze tuin konden doen. Het leek ons gaaf om voor de Nijmeegse Voedselbank te gaan telen en de groentes te doneren. We zijn hiervoor geld gaan ophalen bij bedrijven in de regio. Een paar maanden later waren de groentebedden aangelegd, was de financiering rond en leverden we wekelijks 10 tot 20 kratten groentes. We werden zelfs hét goede doel van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten in 2023. Soms gaat het voor mij ook zo snel dat ik amper besef dat ik 2,5 jaar geleden nog fulltime op kantoor werkte.”

“Mijn huidige collega’s hebben ook allemaal een carrièreswitch gemaakt. Zo was een van mijn collega’s jeugdarts en een ander werkzaam in de IT. We krijgen veel berichten van jonge mensen met een goede baan die ongelukkig zijn in hun werk. Ik hoop dat wij hen kunnen laten zien dat je zelf in de regie bent en vooral werk moet doen wat jij belangrijk vindt.”