Radboud Sounds - Roma
Radboud Sounds - Roma

Van wie is de melodie?

Is het je wel eens opgevallen dat veel succesvolle poptracks ontzettend veel op elkaar lijken? Als je vier specifieke akkoorden beheerst, heb je al snel honderden verschillende nummers in je repertoire. Daarnaast heeft elk muziekgenre terugkerende thema’s en bouwen artiesten op elkaar voort. Neem bijvoorbeeld Lady Gaga’s Born This Way. Wie goed luistert hoort vanzelf Madonna’s Express Yourself.

22.35 – 22.50 uur | Paarse Zaal  

Maar waar ligt de grens tussen een vergelijkbaar melodietje en schaamteloos knip- en-plakwerk? En kan een melodie of gitaarriff eigenlijk wel “van jou” zijn? Jurist Roma Leuyerink neemt ons mee in de wereld van verdachte songteksten, matchende melodieën, en onvervalst muzikaal jatwerk.

Auteursrecht

Muziek waarvan de maker al meer dan zeventig jaar dood is, bevindt zich in het publieke domein. Daar mag iedereen vrijelijk gebruik van maken. Maar bij nieuwere muziek moet rekening worden gehouden met het auteursrecht. Zo mag een door het auteursrecht beschermd nummer meestal niet zomaar gebruikt worden als achtergrond in bijvoorbeeld een YouTube-video. Vanwege copyright wetgeving zijn grote platforms als YouTube en Facebook verplicht om de beelden waar beschermde muziek in te horen is, te verwijderen.

Dat is natuurlijk fijn voor de auteurs die dergelijk gebruik onmogelijk zelf in de gaten kunnen houden, maar helaas worden de regels van het auteursrecht niet altijd gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten die het spelen van muziek gebruiken om te voorkomen dat beelden van arrestaties op internet verspreid worden of overheden die zich op het auteursrecht beroepen om de openbaarmaking van vertrouwelijke documenten tegen te gaan. Ook onder muzikanten zien we de laatste tijd een toename van ongegronde inbreukclaims, die als enig doel hebben mee te profiteren van het succes van anderen.

Benieuwd hoe dat precies zit? Kom luisteren naar jurist Roma Leuyerink en duik in de vraag: ‘Van wie is de melodie?’

De voertaal is Nederlands.

Over de spreker

Roma Leuyerink is docent en promovenda bij de vaksecties Burgerlijk Recht en Intellectueel Eigendomsrecht aan de Radboud Universiteit. Nadat ze enkele jaren werkzaam is geweest als advocaat in het ondernemingsrecht, focust ze nu met haar proefschriftonderzoek op de knelpunten in de in 2015 ingevoerde Wet Auteurscontractenrecht.

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Gaat over persoon
mr. R. Leuyerink (Roma)