Waalpainting Vrouwen in Verzet wordt geschilderd door Esther Aarts (ontwerp), Charlotte van der Wiel, Hanne Hoogendam.
Waalpainting Vrouwen in Verzet wordt geschilderd door Esther Aarts (ontwerp), Charlotte van der Wiel, Hanne Hoogendam.

Vrouwen in Verzet: Nieuwe Waalpainting eert Nijmeegse verzetshelden

Nijmegen is weer een Waalpainting rijker! Op een garagedeur aan de Kitty de Wijzeplaats, vernoemd naar een omgekomen joodse stadsgenoot, schitteren drie Nijmeegse verzetsvrouwen in de kleuren van de Nederlandse vlag. Deze schildering is een eerbetoon aan alle Nijmeegse vrouwen die een rol hebben gespeeld in het verzet in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Volgens historica en initiatiefnemer Erika Manders is het project een belangrijke stap in het belichten van de essentiële inzet van vrouwen in het verzet: “Met deze schildering willen we bijdragen aan de noodzakelijke bijstelling van het beeld dat het verzet vooral een mannenaangelegenheid was.” 

Verzetsvrouwen

De Waalpainting brengt drie opmerkelijke verzetsvrouwen uit Nijmegen onder de aandacht:

  1. Henriëtte Witteveen-van Gaalen (alias ‘Oranje-Marie’): eigenaar van hotel-restaurant De Bonte Os aan de Molenstraat. Op de verjaardag van koningin Wilhelmina hing zij openlijk de Nederlandse vlag buiten. In de Bonte Os verborg ze bovendien onderduikers en radio’s en het hotel-restaurant werd de plaats van samenkomst voor leden van het Nijmeegse verzet.
  2. Nel Peters: begon als koerierster voor de illegale krant Je Maintiendrai en speelde al snel een centrale rol in het Nijmeegse verzet. Samen met anderen richtte ze de Nijmeegse afdeling van de LO, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, op en toen in 1943 de top van het Nijmeegse verzet moest onderduiken was zij het die de beweging opnieuw mede vormgaf. 
  3. Jo Heinsius: had een apotheek aan de Molenstraat (destijds tegenover het hoofdkwartier van de Grüne Polizei). In het woonhuis boven de apotheek verborg ze Joodse onderduikers, de dochters van een bevriende Amsterdamse journalist. Jo Heinsius onthulde op 4 mei 1995 het monument voor Kitty de Wijze, dat symbool staat voor alle Nijmeegse Joden die in de vernietigingskampen zijn omgekomen.

Waalpaintings

Het project Waalpaintings, opgezet door historici van het Radboud Institute for Culture and History (RICH), maakt de stadsgeschiedenis van Nijmegen zichtbaar door middel van street art in de binnenstad, gemaakt door kunstenaars uit de regio op locaties die een directe verbinding hebben met de getoonde historische verhalen. De schilders van Vrouwen in Verzet zijn Esther Aarts (ontwerp), Charlotte van der Wiel en Hanne Hoogendam. Informatie over alle Waalpaintings is te vinden op www.waalpaintings.nl.

Contactinformatie

Thema
Geschiedenis