De Walk of Wonder voert over het terrein van het Radboudumc en de Radboud Universiteit langs zeven uiteenlopende kunstwerken die alle zintuigen aanspreken. Er zijn kunstwerken die zingen, dichten en oplichten. Kunstwerken die je kunt aaien of die je laten ruiken. Ze bevinden zich hoog in de lucht, bijvoorbeeld aan een gevel, of laag bij de grond langs een geurend bospad. De route is iets meer dan twee kilometer; een ideale lengte voor een gezonde wandelpauze. En je komt op plekken waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest!
Schenking aanleiding kunstroute
Momenteel werken de kunstenaars aan het eerste concept voor hun kunstwerken. De route wordt rond Pasen 2023 geopend. Deze datum is niet toevallig gekozen. In het voorjaar starten de festiviteiten rond het 100-jarig jubileum. In de aanloop daarvan heeft de universitaire gemeenschap op allerlei manieren gereflecteerd op de eigen (katholieke) identiteit en de tradities die daarmee samenhangen. Zo heeft een projectgroep (Radboudumc & Radboud Universiteit) nagedacht over hoe de kruisweg, een traditioneel onderdeel in de katholieke kerk ter voorbereiding op het Paasfeest, in deze tijd nog een rol van betekenis zou kunnen spelen. Aanleiding was een schenking aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van een grote collectie boeken en kunstwerken met als thema ‘de kruisweg’. Voormalig huisarts, schrijver en kunstenaar Ignace Schretlen, schenker van deze collectie, ontdekte dat de kruisweg kunstenaars nog steeds blijft inspireren ondanks de secularisatie. Dit leidde tot een breed ondersteund initiatief om een eigentijdse versie op de campus te plaatsen. De projectgroep riep vervolgens de hulp in van de Arnhemse kunst- en designstudio Fillip Studios die het concept van de Walk of Wonder ontwikkelde.
Een stem in de ontwikkeling
Het concept is gebaseerd op thema’s die afgeleid zijn van de kruisweg maar die iedereen in het leven tegenkomt: incasseren, helpen, spiegelen, ontvangen, herstellen, dragen en hopen. Deze thema’s zijn gekoppeld aan een kunstvorm, een zintuig, én een gebruikersgroep van de campus. De kunstenaars die Fillip Studios selecteerde, gaan in gesprek met studenten, onderzoekers, buurtbewoners, patiënten, zorgpersoneel, ondersteunend personeel en vrijwilligers. De verschillende gebruikersgroepen van de campus hebben zo een stem in de ontwikkeling van de kunstwerken. De geselecteerde kunstenaars zijn Vondelier (muziek & poëzie), Studio Toer (kinetisch, lichtkunst), Ralph Zabel (illustratie), Birthe Leemeijer (Land art), Sissel Marie Tonn (tast, zintuiglijke kunst), Amara van der Elst (spoken word) en Omer Polak (geur).
Een verbindende route
De Walk of Wonder is uitgestippeld als een meanderende wandelroute die de terreinen van het Radboudumc en de Radboud Universiteit met elkaar verbindt. Je loopt langs verschillende gebouwen en door de groene gebieden die ertussen liggen. Onderweg kom je de zeven kunstwerken tegen - dan weer groots en kleurrijk, dan weer subtiel of met een interactief element. Kom je verwonderen en laat je inspireren door de Walk of Wonder!