Walter van Suijlekom benoemd tot hoogleraar Niet-commutatieve meetkunde

Walter van Suijlekom is met ingang van 1 december 2021 benoemd tot hoogleraar Niet-commutatieve meetkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

De niet-commutatieve meetkunde is een relatief jong vakgebied in de wiskunde. Walter van Suijlekom bestudeert de toepassingen van deze nieuwe meetkunde in de deeltjesfysica, om zo in het verlengde van Einstein een meetkundige basis te vinden van alle vier natuurkrachten.

Walter van Suijlekom benoemd tot hoogleraar Niet-commutatieve meetkunde

Het onderzoek van Walter van Suijlekom richt zich op de toepassingen van de niet-commutatieve meetkunde in de natuurkunde. Als hoogleraar aan het Onderzoekinstituut voor Wiskunde, Sterrenkunde en Deeltjes Fysica (IMAPP) zal hij een brug vormen tussen abstracte wiskunde en natuurkunde, waaronder kwantumveldentheorie, deeltjesfysica en (kwantum)gravitatie.

De concrete onderzoeksvragen waarmee hij zich de komende jaren zal bezighouden blijven sterk gemotiveerd door de natuurkunde, en omvatten vragen als: ‘Wat is de meetkundige structuur van het Standaard Model van de elementaire deeltjes?’ en ‘in hoeverre kun je de vorm van een meetkundig object bepalen met slechts een deel van het spectrum?’

Over Walter van Suijlekom

Walter van Suijlekom (Alkmaar, 1978) studeerde Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in de wiskunde op een onderwerp in de non-commutatieve meetkunde aan de International School for Advanced Studies (SISSA) in Trieste.

Na zijn promotie heeft Walter van Suijlekom in 2006 als postdoc gewerkt aan het Max Planck Instituut voor Wiskunde in Bonn, in de onderzoeksgroep van Matilde Marcolli.

In 2007 is hij als postdoc begonnen aan de Radboud Universiteit, in de groep van Klaas Landsman, waar hij in 2009 een VENI beurs binnenhaalde en zijn eigen onderzoeksgroep begon vorm te geven. Hij werkt sinds 2013 samen met Fields Medaillist Alain Connes. In 2013 ontving hij een VIDI beurs.

Meer weten? Neem contact op met:

  • Walter van Suijlekom, waltervs [at] math.ru.nl (waltervs[at]math[dot]ru[dot]nl)
  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Mathematics