Delegatie aan het werk bij NOLAI
Delegatie aan het werk bij NOLAI

We hebben nog een hoop huiswerk te doen rondom AI in onderwijs

NOLAI is het nationaal onderwijslab AI. Hier werken leraren, schoolleiders, schoolbestuurders, lerarenopleiders, mensen uit het bedrijfsleven en wetenschappers samen om de kwaliteit van basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs te verbeteren met slimme technologie. Die samenwerking is cruciaal. Daar weten onze teachers in residence alles van.

Drie teachers in residence waren vanaf het begin betrokken bij de opstart en inrichting van NOLAI. Bij alle projecten is stevig gebruik gemaakt van hun kennis en ervaring.

Banner LinkedIn

Niemand die het al weet

AI verandert het onderwijs, waar we bij staan. Niemand heeft een handleiding of routekaart hoe hiermee om te gaan. Dat kunnen we alleen sámen ontdekken. Wouter Jansen is leraar NASK op het Corbulo College in Voorburg en teacher in residence bij NOLAI. Voor NOLAI blogt hij tweewekelijks op LinkedIn. Hij stelt het helder: "Wanneer draagt AI bij aan groei en wanneer ondermijnt het het leren? We weten het simpelweg nog niet. Daarvoor is fundamenteel onderzoek nodig naar de inzet van AI en de implicaties hiervan. Niet achteraf, zoals bij de introductie van de smartphone in de klassen, maar vooraf". 

Wat u zegt, meneer Jansen

Wouter Jansen: "Iedere leraar weet dat een les moet staan als een huis. Bij alles wat zwalkt, loop je het risico je klas kwijt te raken. Gebeurt dat te vaak, dan wordt het zwoegen om de geest weer in de fles te krijgen. Leraren worden opgeroepen om met AI te experimenteren, maar laten we ook recht doen aan goed onderwijs. Dat is gebaat bij degelijkheid, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid. Daarin mag ruimte zijn voor experimenteren, zolang het lesgeven maar niet mislukt. AI is leuk speelgoed dus, maar om nu al als serieus onderwijsgereedschap te dienen? Daarvoor hebben we nog een hoop huiswerk te doen...".

Kilian Geryszewski

Ook teacher in residence worden?

NOLAI is op zoek naar nieuwsgierige leraren in basis-, voortgezet of speciaal onderwijs die de verbinding willen maken. 

Vacature teacher in residence 2024-2025!

NOLAI teacher in residence, Kevin van der Pol

NOLAI webinars | teachers in residence

Nieuwsgierig naar hoe leraren hun onderwijsweek combineren met één dag NOLAI? Neem deel aan een webinar op dinsdag 6 februari of donderdag 8 februari. Je bent van harte welkom! Meld je aan via de link...

Nationaal Groeifonds

Na een gedegen verkenning kende het Nationaal Groeifonds € 80 miljoen toe voor de periode 2022-2032. Voor opschaling van prototypen naar producten voor de onderwijsmarkt is nog eens € 63 miljoen gereserveerd. De ministeries EZK en OCW zijn verantwoordelijk voor het project. Lees meer Over NOLAI

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)
Thema
Kunstmatige intelligentie, Onderwijs