‘We moeten denken in open systemen’

Als CEO van Philips bevindt Roy Jakobs, alumnus Bedrijfskunde, zich voortdurend in een omgeving vol inspiratie en innovatie. Impact maken in de gezondheidszorg doet hij door in te zetten op maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid en gebruiksgemak van technologie: “Niemand kan dit alleen. We moeten denken in ‘open systemen’ als het gaat om de zorg.”

Portret Roy Jacobs

Naam

Roy Jakobs

Huidige functie

CEO van Philips

Vooropleiding

Bedrijfskunde

De gezondheidszorg is een gebied waar ik mij bevlogen voor in wil zetten: het is één van de grote uitdagingen voor de toekomst.

Wat wilde je worden als kind?

“Al vrij snel wist ik dat ik iets met handel of het bedrijfsleven wilde doen. Toen ik een jaar of elf was, stond ik al op de markt om spullen te verkopen. Ik was bezig met sparen, en hoe je goed met geld omgaat. De bedrijfswereld an sich, vond ik toen al interessant. Dat ik bedrijfswetenschapper wilde worden, was een logische stap.”

Waarom heb je voor de studie Bedrijfskunde gekozen?

“Voordat ik mijn studie koos, ben ik gaan kijken in Rotterdam, Enschede, Eindhoven en Groningen. De focus op sociotechniek in Nijmegen, sprak me erg aan. De breedte van de opleiding bedrijfskunde vond ik ook interessant: de politieke aspecten, maar ook de vraag hoe je met de ruimte om je heen en het milieu omgaat. Hoewel een bedrijf een economisch belang heeft, vind ik het heel belangrijk om te onderzoeken welke maatschappelijke bijdrage je kunt hebben. Vanuit dat uitgangspunt handel ik nu bij Philips nog steeds.”

Kijk je door de studie door een andere bril?

“Je krijgt de juiste verdieping, maar ook de diversiteit van mensen, interesses en achtergronden is een belangrijke dimensie. Ik hou van diversiteit en zoek dat ook actief op: ik interesseer me bijvoorbeeld in allerlei culturen. Daardoor blijf je op de hoogte. Je moet relevant blijven, bij de tijd blijven en in touch blijven met wat er gaande is. Dat is de kern van bedrijfskunde voor mij. Door verschillende mensen en onderdelen op elkaar af te stemmen, kunnen we gezamenlijk een goed doel bereiken. Die integrale aanpak heb ik heel erg meegenomen vanuit mijn studie, en pas ik nog steeds toe.”

Als je als bedrijf wilt werken aan een duurzamere toekomst, moet je natuurlijk eerst naar jezelf kijken.

Wat vind je het leukst aan jouw werk?

“Innoveren voor zorgverleners vind ik echt heel leuk: samen kijken naar hoe we de dingen beter kunnen doen en daarvoor technologie inzetten. De gezondheidszorg is een gebied waar ik mij bevlogen voor in wil zetten: het is één van de grote uitdagingen voor de toekomst. We hebben tijdens COVID gezien hoe belangrijk het is dat de zorg goed georganiseerd is. De zorgvraag wordt steeds groter en het wordt moeilijker om er in te blijven voorzien. Om dat knelpunt te verminderen, heb je technologie nodig. Daar een rol in kunnen spelen als bedrijf is van maatschappelijke belang. Daarnaast gaat het niet alleen om de technologie, maar juist ook om de adoptie van nieuwe manieren van werken. Je komt dan weer terug bij ‘socio’ en ‘techniek’; als we die twee facetten samenbrengen, kunnen we veel progressie maken in de wereld. Dat doen we natuurlijk samen.”

Hoe doe je dat?

“Iedereen vindt technologie  interessant, maar uiteindelijk gaat het wel om de dokter en verpleegkundige die makkelijk met die technologie kunnen werken. Hoe kunnen we hen helpen in hun werk? Ook voor de patiënt: als je onder de scanner gaat, is dat niet echt een fijne ervaring. Maar hoe kunnen we die ervaring beter maken, plezieriger maken? Hoe kunnen we de tijd zo kort mogelijk maken onder die scan? Dat vind ik relevant, om dat vanuit een holistisch perspectief te doen”.

Hoe werkt Philips mee aan verduurzaming van de wereld?

“Als je als bedrijf wilt werken aan een duurzamere toekomst, moet je natuurlijk eerst naar jezelf kijken. Wij zijn er actief in, we zijn inmiddels klimaatneutraal en fervent voorstander van het refurbishen van apparatuur. Daar richten we ons design ook op in. De gezondheidszorg zelf is momenteel nog niet duurzaam: zo worden veel materialen maar één keer gebruikt. Die dialoog ga ik nu aan met de industrie: hoe kunnen we samen een rol spelen in het verduurzamen van de gezondheidszorg? Wat ik daarbij als leidende visie heb? ‘More responsible, more sustainable and more convenient’. Het gaat dus om een maatschappelijke verantwoordelijkheid die je hebt om iedereen toegang tot betaalbare zorg te bieden, het verduurzamen van de zorg en het gebruiksgemak van de zorgverleners die de apparatuur moeten bedienen. Daarbij hoort ook samenwerken met andere bedrijven, zodat onze producten met elkaar kunnen ‘praten’. Een open ecosysteem in de industrie, is noodzakelijk.”

Heb je advies voor de studenten van nu?

“Maak er werk van dat je in de breedte in aanraking komt met ervaringen. Een samenleving is een complex geheel. Je opereert nooit alleen. Hoe beter je begrijpt waar die agenda’s van anderen  in elkaar zitten en waar ze voor staan: hoe meer impact jij kunt maken.”

In de komende vijf jaar zou de faculteit zich moeten richten op….

“De vraag hoe we het systeem van bedrijven open kunnen maken, zodat de producten op elkaar aansluiten. En ook: hoe kun je sluiting van het systeem voorkomen? Ik denk dat denken in open systemen een managementfilosofie kan zijn. Die aanpak zorgt voor de meeste impact.”

Tekst: Kelly Janssen