Logo Maand van AI 2024
Logo Maand van AI 2024

Webinars 'Maand van AI in het Onderwijs' terug te zien

Afgelopen juni, de ‘Maand van AI in het onderwijs’, vonden drie speciale webinars plaats. Onderzoekers en teachers in residence van NOLAI gaven een beknopt overzicht rondom de thema’s onderwijskundig onderzoek, technologie en data, en ethiek.

Heb je deze webinars gemist of wil je graag de informatie nog eens terugzien? Dan kun je hier de videopresentaties en de dia’s bekijken.

Onderwijskundig onderzoek over AI in onderwijs

In deze webinar van 20 juni praten we je graag bij over de wetenschappelijke stand van zaken rondom AI in onderwijs vanuit pedagogisch-didactisch en professionaliseringsperspectief. Evi Topali en Oana Costache (onderzoekers) en Wouter Jansen (leraar) presenteren hun bevindingen. Bekijk hieronder de video van de webinar terug en download de diapresentatie:

AI technologie en data in onderwijs

Over AI in onderwijs wordt veel, erg veel gepraat in Nederland. Hoe staan wetenschappers hier eigenlijk tegenover? Wordt er al nationaal of internationaal onderzoek gedaan? En welke kennis leverde dat dan op? Bij NOLAI wordt dit ieder jaar geïnventariseerd.

AI technologie en duurzaam omgaan met data is een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van AI voor onderwijs. Tijdens deze webinar van NOLAI op dinsdag 11 juni praten Kilian Geryszewski (leraar) en Job Doesburg (onderzoeker) je bij! Wat is de stand van zaken?

Ethische kwesties rondom AI in onderwijs

AI krijgt een steeds grotere rol in het onderwijs. Het is de verwachting dat slimme technologie de kwaliteit van het onderwijs kan verbeteren door onderwijs op maat mogelijk te maken, de werkdruk van leraren te verminderen en toegang tot leermiddelen te bevorderen.

Tegelijkertijd brengt AI in onderwijs ethische vraagstukken met zich mee. Denk aan de groeiende invloed van grote tech-bedrijven op de onderwijssector, verminderde autonomie van leraren en het verlies van betekenisvol menselijk contact.

Om hiermee om te gaan, hebben organisaties wereldwijd richtlijnen opgesteld voor het gebruik van AI op scholen met aanbevelingen voor verantwoord gebruik van slimme technologie. Deze richtlijnen worden binnen NOLAI onderzocht. Tijdens deze webinar op 18 juni praten Kevin van der Pol (leraar) en Yuri Tax (onderzoeker) je bij over de resultaten van deze studie.

Download hieronder de diapresentatie:

webinar_MVAI_ethiek.pdf

Presentatie MVAI24 webinar Ethische kwesties rondom AI in het onderwijs

Meer weten?

Deze webinars zijn georganiseerd in het kader van De Maand van AI in het Onderwijs. Hierin bieden de presentatoren een zo goed mogelijk overzicht van hun thema. Een volledig inzicht in het werk van NOLAI vind je in ons referentiekader dat op 27 juni 2024 wordt gepubliceerd.

Nationaal Onderwijslab AI

Blijf op de hoogte

Wil je niks missen over de activiteiten van NOLAI? We sturen je graag geregeld een bericht over het laatste nieuws, bijeenkomsten, concepten, producten en meer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)
Thema
Kunstmatige intelligentie