In dit geval gaat het om personen die met hun Radboud e-mailadres en een wachtwoord hebben ingelogd op een malafide site. De site was nagemaakt van een soortgelijke site waar je gratis gratis toegang te krijgen tot boeken en academische papers. Op de malafide site hebben criminelen de gebruikte e-mailadressen, wachtwoorden en usernames buitgemaakt. Gelukkig is hier, voor zover bekend, geen misbruik van gemaakt. De getroffen personen zijn benaderd zodat zij passende maatregelen kunnen nemen.
Deze situatie illustreert wederom het gevaar van gratis tools. Vaak ‘betaal’ je toch onbewust met persoonlijke gegevens.
Je kunt dit voorkomen door:
- Voor werk of studie gebruik te maken van software van de Radboud Universiteit.
- Je Radboud e-mailadres alleen voor werk- of studie gerelateerde werkzaamheden te gebruiken.
- Gebruik te maken van sterke unieke wachtwoorden.
- Gebruik je Radboud-wachtwoord uitsluitend voor werk-/studie gerelateerde werkzaamheden en nooit voor andere accounts
- Privé ook op te letten bij het gebruik van gebruik van gratis tools/websites en apps waarbij je in moet loggen of persoonsgegevens in moet vullen.
Wil je controleren of jouw e-mailadressen betrokken is bij een datalek?
Je kunt dit controleren op de site Have I Been Pwned. Deze site staat bekend als een veilige site die aangeeft of je e-mailadres is gelekt. Zo ja, pas dan je wachtwoord voor die toepassing aan en voer een extra controle met je virusscan uit.