Wandelend Park
Wandelend Park

Wetenschapsfilmpjes van Radboud onderzoekers te zien in 'pop-up park' in centrum Nijmegen

Bij het kunstwerk Labyrinth aan de Nijmeegse Waalkade is sinds kort het Wandelend Park te zien, met filmpjes van Nijmeegse wetenschappers van o.a. de Radboud Universiteit.

Het "Wandelend Park" is een pop-up parkje dat iedere drie maanden naar een andere plek in de binnenstad verhuist. Op woensdag 24 april is het park geopend op de Waalkade, nabij het kunstwerk Labyrinth. 

Health & High Tech

Het thema van het park is Health & High Tech. Er zijn bankjes om van het groen te genieten en op de groenbakken staan QR-codes die leiden naar filmpjes van Radboud wetenschappers die innovaties ontwikkelen op het gebied van Health & High Tech. Street art op de plantenbakken en de bankjes staat in het teken van biodiversiteit en innovatieve technieken. 

Filmpjes van Radboud onderzoekers

De nieuwe videoreeks "Sit with a Scientist" is verbonden aan het pop-up park. De video's zijn korte, toegankelijke filmpjes waarin onderzoekers uit Nijmegen vertellen waar ze mee bezig zijn, en welke impact dit heeft op de samenleving. Op dit moment zijn er twee filmpjes te zien in het park, de reeks wordt de komende maanden verder aangevuld met nieuwe filmpjes.

Prof. Jos Oomens: designerdrugs

Moleculair onderzoeker Jos Oomens legt uit hoe hij nieuwe drugs in kaart kan brengen, waardoor de politie hierop kan handhaven.

Dr. Eric Maris: spieren & evenwicht

Behalve je ogen en je evenwichtsorgaan, spelen je spieren ook een belangrijke rol bij het behouden van je evenwicht. Eric Maris onderzoekt dit in zijn lab met een fietssimulator.

Rosa Boone: elektronische neus

Kan de geur van de bodem ons iets vertellen over de gezondheid van de bodem? Waarschijnlijk wel! Geuren van bacteriën en schimmels in de bodem zijn een indicator voor bodemdiversiteit. Ecologisch onderzoeker Rosa Boone legt uit hoe we geuren kunnen gebruiken als graadmeter.

Fabio Formisano: Energiezuinige data-opslag

Iedere dag wordt er een enorme hoeveelheid gegevens aangemaakt, opgeslagen en verstuurd, en dat kost ontzettend veel energie. Kunnen we data-opslag energiezuiniger maken?

Locaties pop-up park

Het Wandelend Park staat tot 19 juni bij het Labyrinth op de Waalkade. Daarna zijn onder andere de Broerstraat, Plein 1944 en Stationslocatie aan de beurt. Afhankelijk van de locatie waar het Wandelend Park staat, heeft het steeds een andere grootte en vorm. 

Actieplan Binnenstad

Het Wandelend Park is één van de projecten van het Actieplan Binnenstad 2021-2022. Dit is een actieplan van gemeente Nijmegen dat samen met bewoners, ondernemers en bezoekers is gemaakt en bestaat uit concrete acties om de binnenstad een extra impuls te geven. Het Wandelend Park draagt bij aan meer groen in de binnenstad.