Wim Beenakker benoemd tot hoogleraar Theoretische Fysica

Wim Beenakker is met ingang van 1 mei 2021 benoemd tot hoogleraar Theoretische Fysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Wim Beenakker benoemd tot hoogleraar Theoretische Fysica
Beenakker doet onderzoek naar de eigenschappen van de kleinste fundamentele bouwstenen van de natuur en hun onderlinge interacties. Hij houdt zich vooral bezig met de zoektocht naar zogenaamde nieuwe fysica, dat wil zeggen: fenomenen die niet kunnen worden beschreven met onze huidige kennis van de deeltjesfysica. De nadruk ligt hierbij op het doen van precieze theoretische (kwantummechanische) voorspellingen die toetsbaar zijn in experimenten. Met de resultaten uit deze experimenten wil Beenakker bijdragen aan een verbeterd inzicht in de natuurwetten op de kleinste lengteschalen, en de daaruit voortvloeiende consequenties voor ons heelal.

De komende jaren zal Wim Beenakker zich vooral richten op het samenspel tussen waarnemingen bij versnellerexperimenten en astronomische waarnemingen, onder andere om de zoektocht naar signalen van donkere materie verder te brengen.

Over Wim Beenakker

Wim Beenakker (1962, Eindhoven) studeerde Theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Aan dezelfde universiteit promoveerde hij in de deeltjesfysica. Beenakker was postdoc bij de versnellercentra CERN (Genève, Zwitserland, 1991-1992) en DESY (Hamburg, Duitsland, 1993-1995). Verder was hij KNAW-onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden (1995-1998) en PPARC Advanced Research Fellow aan de Universiteit van Durham (Engeland, 1998-2001).

Sinds 2001 is Beenakker verbonden aan de Radboud Universiteit, in 2011 werd hij universitair hoofddocent. Aan de Radboud Universiteit won hij drie keer een onderwijsprijs, de Onderwijsprijs Natuur- en Sterrenkunde in 2006 en 2011 en de FNWI Onderwijsprijs in 2009. Beenakker is sinds 2014 ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.