Uitreiking RICH Masters Thesis Award
Uitreiking RICH Masters Thesis Award

Winnaar van de RICH Master's Thesis Award 2023 bekend

De winnaar van de RICH Master's Thesis Award van dit jaar is Marie Limme, afgestudeerd in Tourism and Culture. De prijs bestaat uit een certificaat en een geldbedrag van 500 euro. Met deze award wil het Radboud Institute for Culture and History (RICH) uitmuntend onderzoekswerk van masterstudenten extra belonen.

Marie Limme is de winnaar van de RICH Master's Thesis Award 2023. Ze ontvangt de prijs voor haar scriptie "Exploring Travel Sensitization on TikTok: How Backpacking TikTokkers Foster Awareness about Socio-cultural and Environmental Sustainability."

Duurzame backpackers

In haar scriptie onderzocht Limme hoe TikTok-gebruikers die zich identificeren als backpackers reistrends kunnen beïnvloeden. Limme ontdekte dat deze content creators beelden delen die de ontdekking van en het respect voor lokale gebruiken, het behoud en de conservering van (cultureel) erfgoed, of het opbloeien van betekenisvolle menselijke connecties centraal stellen. Ook tonen de TikTokkers prachtige beelden van ongerepte natuur. Hiermee spelen ze een centrale rol in het het bewustmaken van de urgentie van duurzaamheid, zowel op sociaal-cultureel vlak als op het gebied van klimaat. Op die manier zijn de TikTokkers in staat responsutable (responsible en sustainable) reisgewoontes te creëren bij hun kijkers.

Gezien de actualiteit van het onderwerp, zijn de resultaten van Limme direct toepasbaar in het werkveld. "Steeds meer bedrijven en reisbureaus overwegen de kansen die zowel verantwoord toerisme als duurzaamheid bieden, gezien de groeiende vraag van consumenten naar dit soort reizen," legt Limme uit. "Bovendien zouden beleidsmakers kunnen overwegen samen te werken met reisinfluencers die duurzaamheid representeren, aangezien het niet altijd eenvoudig is om informatie over verantwoord en duurzaam toerisme beschikbaar te stellen aan een groot publiek."

Een actuele scriptie

De jury, bestaande uit Marie van Haaster (winnaar RICH Master's Thesis Award 2022) en RICH-coördinatoren Nathalie de Haan en Maarten De Pourcq, was onder de indruk van Limme's vermogen om de onderzoeksvraag te integreren in de wetenschappelijke literatuur, met aandacht voor de actualiteit en relevantie van het onderwerp. Uit het juryrapport: "De argumentatie in deze scriptie staat voortdurend in dialoog met recente secundaire literatuur en getuigt daardoor van een brede wetenschappelijke belezenheid. Ze hecht veel belang aan zowel navolgbaarheid als impact." Bovendien sluit het onderwerp van Limme's scriptie goed aan bij Environmental Humanities, een van de zwaartepunten van RICH, en maakt gebruik van een methode (netnografie) uit de Digital Humanities, een ander RICH-zwaartepunt.

Marie Limme

Marie Limme studeerde Modern Languages and Literatures en Cultural Studies in België, voordat ze haar masterdiploma Tourism and Culture behaalde aan de Radboud Universiteit. Ze werd begeleid tijdens haar scriptie door dr. Apoorva Nanjangud. Limme werkt momenteel als Promotie- en communicatiemedewerkster voor Nederlandstalige markten bij visitMons, een toeristenbureau, waar ze haar interesse in toerisme, culturele sectoren en talen kan combineren.

"Toen ik de e-mail met dit ongelooflijke nieuws ontving, geloofde ik het eerst niet," zegt Limme over het winnen van de prijs. "Ik ben iemand die nooit 100% zeker is van wat ik doe, maar het ontvangen van deze prijs heeft mijn ogen geopend voor de kwaliteit van het werk waar ik zoveel moeite in heb gestoken. Ik kan zeggen dat ik trots ben op wat ik heb gedaan, trots dat ik me heb durven aanmelden voor deze prijs, trots om mijn werk beloond te zien. Niets van dit alles zou echter zijn gebeurd zonder de steun van mijn begeleider Apoorva, en daar wil ik haar voor bedanken."

 

Contactinformatie

rich [at] let.ru.nl (rich[at]let[dot]ru[dot]nl)

Thema
Duurzaamheid, Media & Communicatie