Bothnian Sea cruise team
Bothnian Sea cruise team

Winnaars van de Radboud Team Science Award bekend

De Radboud Team Science Award van 2024 gaat naar het Bothnian Sea cruise team van het Radboud Institute for Biological and Environmental Science (RIBES). Dit diverse team verwezenlijkte vorige zomer (juli 2023) een zeer succesvolle, drie weken durende, onderzoeks expeditie in de Bothnische zee. Het onderzoek focust zich op het begrijpen van methaan en ammonium dynamiek in het water en de zeebodem. Zowel biogeochemisch: ‘welke processen vinden er precies plaats?’ als microbiologisch: ‘welke organismen spelen een rol in de processen?’. Door de krachten vanuit beide disciplines te bundelen werd de cruise een groot succes. Hiervoor ontvangt het team de Team Science Award (10.000 euro) tijdens de Opening van het Academisch Jaar op 2 september.

De nominaties en de winnaar in het bijzonder 

Op 10 april 2024 heeft de jury de nominaties voor de derde editie van de Radboud Team Science Award ontvangen. De beoordelingscriteria bestaan uit: 1) samenwerking , 2) diversiteit en 3) prestaties. Ten opzichte van de andere nominaties heeft het winnende team duidelijker laten zien hoe de teamleden elkaar aanvullen en wat ze wetenschappelijk bereikt hebben. 

Bothnian Sea cruise team

Samenwerking tussen onderzoeksdisciplines zorgt voor beste resultaat

De jury is ervan overtuigd dat de door het team bereikte resultaten te danken zijn aan hun onderlinge samenwerking. De teamleden hebben elkaar met hun verschillende expertises aangevuld, geholpen en ondersteund. Zo hebben ze bijvoorbeeld een eigen succesvol protocol ontwikkeld om op de meest optimale manier alle soorten monsters te kunnen nemen. Onderdeel van het team zijn microbiologen, biogeochemici, een geoloog, een geochemicus en technici van het technisch centrum (FNWI).

Waardering voor junior onderzoekers en technici

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door het ERC Synergy project MARIX van prof. dr. ir. Caroline Slomp en prof. dr. ir. Mike Jetten. Slomp heeft het team van junior onderzoekers genomineerd. Dit betreft zowel het team aan boord van het schip, als de technici en onderzoekers aan wal. Slomp benadrukt hierbij de bijzondere bijdrage en samenwerking van de junior teamleden, die bijna allen voor het eerst aan zo'n expeditie hebben meegedaan. De essentiële rol van de technici die de nodige monsterapparatuur ontwikkeld en gebouwd hebben, wordt expliciet genoemd.

Citaten uit de nominatie:

“I have worked in the field of marine research and have led cruises for several decades now but have not seen an equally excellent cooperation, proactive, creative and helpful attitude and true team approach to research on board ship before. The same holds for the preparatory stage and the follow-up after the cruise.”

“During the cruise, the team members showed an exceptional flexibility, self-organization, curiosity, openness and foresight, taking initiative where needed and never allowing any of the team members to work on a tough job alone.”

Public outreach en wetenschappelijke bijdrage

Het team deelde tijdens de expeditie hun voorlopige bevindingen actief via social media en blogs. Sinds hun terugkomst zijn ze nog steeds actief bezig met public outreach. Zo delen ze hun bevindingen onder andere met biologie leraren en scholieren aan middelbare scholen. Uit dit onderzoek komen meerdere presentaties en publicaties van het team voort. 

Lees meer publicaties

Lees meer over Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES)

Meer informatie over de Team Science Award

Samenwerkingen tussen collega's met diverse talenten en disciplines zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de wetenschap. Wetenschappelijke prestaties komen veelal in teamverband tot stand. Met de Team Science Award wil het college van bestuur die teamprestaties erkennen. Teams konden zichzelf nomineren of door anderen worden voorgedragen.

Opening Academisch Jaar